„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Ungváry Krisztián egy temetőbe vinné a turulszobrot

10/07/2020 15:12

| Szerző: Klubrádió

Ungváry Krisztián történész elmondta, az ő ötlete volt, hogy lehet első világháborús emlékmű a XII. kerületi turulszoborból, de szerinte sokkal jobb helyen lenne egy temetőben. A kardot a csőrében tartó madár katonai jelkép, az I. világháború magyar áldozatai szinte kizárólag katonák voltak, viszont a II. világháború alatt legyilkolt civilek emlékét meggyalázza ez a szobor.

2020. július 10. Reggeli személy / részlet, Ungváry Krisztián (20.07.10.)
17:19
00:00

Ungváry Krisztián is tagja volt annak a háromtagú történészbizottságnak, amelyet a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat kért fel, hogy nézze át a turul-emlékművön található neveket, miután kiderült, hogy a polgármester nagyapja nyilas gyilkosként szerepelt ott, ahol áldozatoknak kellett volna (az ő nevét Pokorni rögtön levetette). A kutatók 17 nyilas párttagot találtak és 4 olyat, aki részt vett a kerületi zsidó emberek ellen elkövetett tömeggyilkosságokban. Ők a turul elvitetését javasolták, az önkormányzat azonban úgy tűnik, I. világháborús emlékművé alakítja.

Ungváry Krisztiánt a Reggeli személyben megkérdeztük, mit szól az önkormányzat döntéséhez. Jelezte, hogy az ügynek van egy történettudományi és egy politikai szála, a történészek megtették (említett) javaslatukat, de a politikai részébe nem szólhatnak bele, mert nem ez a feladatuk. Az, hogy ott első világháborús emlékmű lesz-e, vagy sem, ízlés kérdése – fogalmazott. Úgy fogalmazott: „be kell valljam, először az én ötletem volt, hogy ezt meg lehet csinálni, de (…) felmerül az a kérdés, hogy van-e egyáltalán igény a kerületi lakosokban egy ilyen emlékműre, ha van, akkor ez a hely megfelelően reprezentatív vagy nem túlságosan az-e, én egy temetőbe raknám, nem oda”. De ez már politikai kompetencia és el tudja fogadni, hogy a kerület így döntött.

Műsorvezetőnk megemlítette, hogy Adolf Hitler szülőháza talán hasonló vitákat generál régóta, hogy eltüntessék-e, ne legyen neonácik gyülekezőhelye. Ungváry szerint ha Hitler szülőházát eltörlik a föld színéről, azzal nem tűnik el a probléma, akik lelkesednek érte, azután is fognak. A turulnál viszont az esztétikai üzenet a problémás: a kardot a szájában tartó madár a magyar művészettörténetben a katonai vitézség jelképe, nem emlékeztethet a civil áldozatokra, akiket adott esetben katonák gyilkoltak meg. Ez provokáció, meggyalázza az áldozatokat, maga Hitler háza viszont nem gyaláz meg senkit azzal, hogy ott áll.  Szerinte Hitler háza maradhat ott, ahol van, kontextualizálni kell, ami a turul esetében nehezen oldható meg, "ha kirakunk három táblát azzal, hogy nem úgy gondoljuk", az elég furcsán veszi ki magát.

De teljesen másképp mutat a turul, ha átkerül egy temetőbe, vagy ha első világháborús emlékművé válik. Jelezte: az első világháborús emlékművek szinte mindenhol turul-emlékművek, és az első világháború magyar áldozatai "99,9 százalékban" katonai áldozatok. Lehet vita tárgya, hogy ez az ábrázolás a 21. században nem elavult-e, a történész azt mondta, hozzá közelebb állna egy gyermekét gyászoló anya, vagy valami hasonló, de ez a privát véleménye.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Christo/Wikipedia

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. július 10., péntek 9.35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert