„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungár nem utasítja el a balközép egyesülés gondolatát

3/08/2022 19:31

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A jelenlegi ellenzéki pártstruktúra nem eredményes, de az úgynevezett balliberális ellenzék összefogásnak vannak hátráltató tényezői – mondta Ungár Péter, az LMP parlamenti frakcióvezetője a Megbeszéljük című műsorban.

2022. augusztus 03. Megbeszéljük - 2022. 08.03. Ungár Péter
12:10
00:00

Az parlamenti ellenzéki pártoknak a Jobbik kivételével össze kéne fogniuk egy közös pártstruktúra érdekében, hogy legyen egy erős balközép szárny a Fidesszel szemben, míg a Jobbik megmaradna jobbközép pártnak – vetette fel Szentpéteri Nagy Richard jogász-politológus kedden a Klubrádióban. Ungár Péter szerint ezt több dolog is akadályozza.

Egyrészt a pártok alapvető gazdaságpolitikai nézetekben nem értenek egyet: míg a baloldaliak az újraelosztást támogatják, addig a liberálisok a szabadpiacot. Mivel a Fidesz eddig az egykulcsos adóval és a rezsicsökkentéssel inkább a jómódú embereknek kedvezett, ezért az ellenzéknek inkább az újraelosztás politikájával kéne megszólítania a kevésbé tehetős választókat. Nehezen tudja elképzelni ugyanakkor, hogy egy szociáldemokrata alapvetésű pártban megférjenek a baloldaliak és a liberálisok egyszerre – mondta Ungár.

Másrészt az LMP konfliktusban áll a Párbeszéddel (amely belőle lépett ki 2013-ban – a szerk.). A Párbeszéd először a DK zöld tagozatának nevezte az LMP-t, utána pedig válaszút elé állította őket, hogy a következő kongresszuson vagy összefognak velük, vagy sem. Ungár szerint a Párbeszéd gondolatai úgy váltakoznak, "mint a szinuszgörbe".

Ungár úgy véli, az ellenzéki egyesülésnek akkor volna értelme, hogyha nem csak a közvetlen politikai praktikum miatt fognának össze, hanem azért, mert közös ügyeket és gondolatokat tudnának ajánlani a választóknak. Elismerte, hogy a jelenlegi stratégia nem volt célravezető, új irányokat volna érdemes keresni, ezért nem utasítja el a közös balközép egyesülés gondolatát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük/interjú Ungár Péterrel
2022. augusztus 03., szerda, 16:46
Riporter: Bolgár György