„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szentpéteri Nagy: A Fidesz megtervezte a saját ellenzékét

3/08/2022 11:37

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz ott volt néhány ellenzéki párt megalakulásánál, de a beépített emberek erről nem tájékoztatták a többieket, állítja Szentpéteri Nagy Richard jogász-politológus, aki szerint egy nagy ellenzéki pártra lenne szükség. Arról is beszélt a Megbeszéljükben kedden, hogy a költségvetési támogatásra szorított ellenzéki pártokat a Fidesz mivel tartja sakkban.

2022. augusztus 03. Megbeszéljük - részlet 2022.08.03. Szentpéteri Nagy Richárd
25:50
00:00

A napokban a parlamentben az ellenzéki pártok közös javaslatokat fogalmaztak meg a válsággal kapcsolatban, de Szentpéteri Nagy Richard jogász-politológus a Megbeszéljükben erről azt mondta, ez így kevés: vagy semmit se csináljanak együtt vagy legyenek egységesek, akár egy pártként.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése
 
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 
 

Szerinte az ellenzéknek az elmúlt 12 év alatt legalább egy pártstruktúrát össze lehetett volna hoznia. Az, hogy hogyan alakul a gazdaság, hogy milyen alkotmány alakul ki, abba az ellenzéknek egyáltalán nem volt beleszólása, de hogy milyen pártrendszert hoz létre, azt megtehette volna. Szerinte az látszik, hogy nincs ötlet az ellenzéknél. Hiányolta az agytrösztöt, hogy felmérjék, milyen lehetőségek vannak a pártrendszerben, amihez nemzetközi példák is segítettek volna, mondta.

Szentpéteri Nagy Richárd azt mondta, ezt a munkát a Fidesz is elvégezte a 2000-es évek végén, amikor nemcsak a saját pártrendszerét alakította ki, hanem "megtervezte azokat a pártokat is, amik majd az ő kormányzásának az általa kívánt ellenzéke lesznek". Szentpéteri Nagy azt mondta, "ez ma is meglátszik ezeken a pártokon". Konkrétan a Jobbikot és az LMP-t említette, amiknek a megalapításában "a Fidesz is benne volt". Hozzátette, az LMP akkori elnökségének jelentős része nem tudott a Fidesz szerepéről.

Szerinte vannak rosszak, "ezeket ismerjük is". Elmondta, hogy Márki-Zay Péter, a 2022-es választás közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltje is osztotta ki ilyen "erkölcsi bizonyítványokat", "név szerint kézbe adta", "de rosszul", mert Szentpéteri Nagy szerint "nem azokat nevezte meg jónak, akik jók voltak". Márki-Zay is leváltani készült az ellenzéket, de a politológus-jogász szerint feltehetően a politikai érzék hiánya miatt, bár jószándékkal és megszállottan, de rosszul határozta meg ki a jó és ki a rossz. "A Fidesz embereit látta azokban az emberekben, akik nem azok, és nem látta meg a Fidesz embereit azokban, akik azok. Ez egy rossz kísérlet volt" - állapította meg Szentpéteri Nagy és hozzátette, a Fidesz ma is benne van a saját ellenzékében.

Szentpéteri az ellenzékre utalva kijelentette, hogy "úgy nem lehet leváltani a rendszert, hogy nem csinálunk érte semmit". Úgy nem fog szerinte megbukni a hatalom, ha a pártok arra várnak, hogy majd lesz egy százezres tüntetés, majd a tüntetések nyomán beül a készbe, ha "azt várjuk hogy mások dolgozzanak helyettünk, a nép végezze el a rendszerváltást, mi meg beülünk a minisztériumokba". Ez morálisan elfogadhatatlan, nem azt kell várniuk, hogy a nép kimegy az utcára, mi meg az élére állunk, hanem legalább szerinte a pártstruktúrát kellene kitalálni, de még ebben sem történt semmi.

Szentpéteri Nagy véleménye szerint lehetséges egy nagy párt, de ahhoz a Fidesznek is lenne egy-két szava, hogy ne történhessen meg. Például amikor látta, hogy nem tudja megakadályozni az összefogást, akkor inkább elősegíteni akarta, és összemosta a szereplőket. Kritizálta Szentpéteri Nagy, hogy az ellenzéki pártok "ostobán, az előválasztásoknak nevezett marhaság" előtt megállapodtak a saját külön frakciókról. Szentpéteri a Fidesz befolyását a következővel magyarázta, ha egy párt iránt van igény, és szavazat is van mögötte, akkor sem tagság tartja el, ahogy a kontinensen sehol nem élnek meg a pártok a tagdíjból, ezért költségvetési támogatásra szorulnak, aminek meg minden fillérénél ott a Fidesz, ami szerinte ezzel a költségvetési támogatással és azok megnyirbálásával sakkban tartja őket.

Beszélt még a Jobbikról, amely jobbközép párt lehetne, illetve a balközép pártokról, amelyeknek a nagy része szerinte "nem létező párt, nincs rájuk jelentős társadalmi igény".

A teljes, közel félórás beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.