„Támogassa
A lényeg

Hat javaslatot tett a megszorítások ellen a hatpárti ellenzék, rendkívüli ülést is összehívnának

1/08/2022 15:50

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a hat együttműködő ellenzéki párt, amely az Orbán-kormány utóbbi időben bejelentett megszorító intézkedéseit vonatná vissza vagy alakítaná át hat javaslattal. Ezekkel az infláció és a kialakulófélben lévő gazdasági válság hatásait is enyhítenék.

Ahogy a Telex ismerteti, a hat javaslat a következő:

  1. A momentumos Hajnal Miklós szerint még a hatálybalépés előtt el kell törölni a kata-törvényt, és meg kell vitatni, hogyan alakítsák át a korábbi rendszert. A Momentum többsávos katás adórendszert javasol, amely legkorábban januárban léphetne életbe, de ezt mindenképpen társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie.
  2. A DK-s Kálmán Olga szerint „ordas nagy hazugság volt, hogy fenntartják a rezsicsökkentést, miközben megszűntették azt”, ezért felszólítják a kormányt „a rezsiemelés visszavonására”. A DK szerint „orbáni infláció” sújtja a magyar családokat és gazdaságilag fenntartható rezsicsökkentésre van szükség.
  3. Tordai Bence a Párbeszédből az egész világot sújtó brutális élelmiszerválságról beszélt, amelynek következtében már eddig is 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon. Tordai szerint ennek egyik oka a klímakatasztrófa, amelyről Orbánék „tíz éve nem vesznek tudomást”, a másik oka pedig „Orbán Viktor barátjának”, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a háborúja. Hozzátette, hogy szükség van az élelmiszer-önrendelkezés erősítésére, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére és a stratégiai élelmiszertartalékok visszaállítására.
  4. Az LMP-s Gál József szerint az energiaválság kialakulásával kiderült, hogy elbukott Orbán fosszilis energiára épített stratégiája. Ezért fogják most ismét benyújtani korábbi javaslatukat az 5000 forintos, minden tömegközlekedésre érvényes havibérlet bevezetéséről.
  5. Kunhalmi Ágnes szerint stratégiai ágazattá kell tenni az energetikai hatékonyság növelését és önerő nélkül, államilag kell szigetelni a családi házakat és a Kádár-kockákat. Az MSZP-s politikus azt mondta: ezt az EU-s pénzből eddig is meg lehetett volna csinálni, de azt ellopták. A fenntartható rezsicsökkentést szerinte az átfogó, országos szigetelési program jelenti.
  6. Lukács László György, a Jobbik új frakcióvezetője szerint az infláció miatt az embereknek közvetlenül kell segíteni. Ennek részeként az alapvető élelmiszerek, a gyermekneveléshez szükséges eszközök, az áram, a gáz és a tűzifa Áfáját is nulla százalékra csökkentenék. Szintén szükség van Lukács szerint egy egységes szociális kártya bevezetésére, amely a nagycsaládosoknak és a rászorulóknak segítene.

A cikkben felidézik: a Fidesz az áprilisi választás előtt még azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások és a rezsicsökkentést is fenntartják, sőt, éppen Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet vádolták azzal, hogy eltörlöné. Ehhez képest vetettek ki különadókat, döntöttek a kata drasztikus szigorításáról (ami a legtöbb így adózó számára ennek a lehetőségnek a megszűnését jelenti), és közölték, hogy a rezsicsökkentést csak az átlagfogyasztásig tartják fenn.