„Köszönjük
A lényeg

Az LMP ragaszkodik a klímabérlethez

3/07/2022 15:00

A jövő héten javaslatot nyújt be az LMP a parlamentben, hogy német mintára nálunk is legyen klímabérlet, ami a közösségi közlekedést ösztönözné - jelentette be Ungár Péter, a párt parlamenti frakcióvezetője.

A Németországban 3 hónapra kísérleti céllal bevezetett bérlet 9 euróba kerül és a helyi, illetve regionális helyközi közösségi közlekedésben lehet használni, rövidebb utaknál vonaton is.

A párt ennek a bérletnek a magyar megfelelőjét kedvező áron, 5.000 Ft-ban határozná meg, a bérlettel mindenféle tömegközlekedési eszközt igénybe lehetne venni, ezzel is mérsékelve az energiaválságot. Ugyanakkor nemcsak az orosz-ukrán háború miatti energiakrízisre lenne ez jó válasz, de a klímaválság hatásait is lehetne így csökkenteni.

A klímabérlet ötletét május végén vetette fel az LMP, de konkrét lépés nem történt az ügyben azon túl, hogy több kormányzati szereplő is támogatandó ötletnek tartja a felvetést. Palkovics László miniszter egyenesen azt mondta, hogy „ezt a megoldást a magyar kormány is megvizsgálja, és hamarosan döntést is hoz az ügyben".

Igaz, utóbbira ellenzékiek úgy reagáltak, hogy a kormány valószínűleg csak a BKK kivéreztetésére használná az ötletet.