„Köszönjük,
A lényeg

LMP: Klímabérletet 5000-ért

28/05/2022 13:45

Bakos Bernadett, az LMP új parlamenti képviselője sajtótájékoztatót tartott, melyen egy új, 5000 Ft-os bérlet mellett érvelt, mellyel mindenféle tömegközlekedést lehetne használni.

Ez részben az energiaválság elleni küzdelemben is segíthetne, mert egyrészt pénzt hagyna az embereknél, és többen használnák a közösségi közlekedést, és a magas benzinárak ellenére is tudnának gazdaságosan közlekedni. Másrészt hosszabb távon segítene a zöld átállásban, a jövő közlekedése ugyanis közösségi, nem autós – nyilatkozta a politikus.

Az egész országban egységesen 5000 Ft-ba kerülő klímabérlet mellett a közösségi közlekedést is fejleszteni kell párhuzamosan, mert a tömegközlekedés jelenleg nem mindenütt nyújt reális alternatívát az autókkal szemben. A javaslat szerint a kedvezményes tarifájú bérlettel járó költségeket a központi büdzséből kellene finanszírozni, nem pedig az önkormányzatoknak és közlekedési vállalatoknak, melyek jelenleg teljesen ki vannak véreztetve. Önmagában fedezet lenne a MOL-tól beszedett extrabevétel a klímabérlet költségeire, de még fejlesztésre is jutna belőle. Egyébként is érdemes lenne 25%-ra emelni a nagy szennyező vállalatok társasági adóját az LMP szerint.

Bakos Bernadett
 
Bakos Bernadett
 

Az LMP-s koncepció szerint egy ilyen bérletet átmeneti 3 hónapos próbaidőszakra kellene bevezetni, hogy utána lefolytathassunk egy társadalmi vitát arról, jó megoldás-e.