„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi: Van abban izgalom, amikor az ember a NER haszonélvezői előtt beolvas a kormánynak

30/08/2021 18:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő is ott volt a Fideszhez közel álló Tranzit fesztiválon, ahol Dömötör Csaba államtitkárral ült le vitázni. Azt mondta: kell a vita, de nem a politikusokat akarta meggyőzni, mert esélytelen, ők mind az Orbán-rendszer foglyai, akik nem tudnak és nem is léphetnek ki a szerepükből, hanem a nézőket, ugyanis élőben közvetítették az eseméynt. Hozzátette: van abban izgalom, amikor a NER haszonélvezői, 2-300 ember előtt „kőkeményen beolvas” a kormány hülyeségei miatt. 

2021. augusztus 30. Megbeszéljük / részlet, Ujhelyi István, SZFE (21.08.30.)
13:27
00:00

Ujhelyi Istvánt, az MSZP EP-képviselőjét ezúttal nem európai, hanem hazai ügyekről kérdeztük. A hétvégén feltűnt a hírekben, hogy párttársa, Hiller István volt oktatási miniszter Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökség vezetőjével vitatkozott Tihanyban a Tranzit fesztiválon, amely a Fideszhez közel álló rendezvény. Maga Ujhelyi Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával beszélgetett ugyanott, de volt Molnár Zsolt-Kocsis Máté és Mesterházy Attila-Rétvári Bence vita is. Eddig úgy tűnt, hogy a fideszesek nem állnak ki vitázni, az ellenzékiek pedig nem akartak olyanokkal leülni, akik egyébként nem engedik őket megszólalni az állami médiában. 

Ujhelyi elmondta: ez a hetedik vagy a nyolcadik év volt, hogy elment a Tranzitra, ennek a rendezvénynek Gyürk András a fővédnöke, szervezője, ő is kereste meg. Fiatalabbak alkotják a rendezvény vendégkörének a nagy részét, és nekik is érzékelniük kell, hogy más közéleti kultúrára van szükség az országban. Azt is mondta: van annak izgalma és hatásossága, amikor a NER alakítói jelenlétében, 2-300 ember előtt „kőkeményen beolvas” a kormány hülyeségei miatt. Olyan volt, mint egy versenyző, akit leültettek egy arénába, ahol csak és kizárólag a NER haszonélvezői, politikusok, influenszerek, médiaszereplők alkották a közönséget. Voltak bekiabálások, csúnya beszólások, amiket kapott, és nem hagyta magát.

Van-e értelme?

Élőben közvetítették a rendezők is, ő is a saját közösségi oldalán, így legalább megvolt az esélye arra, hogy a saját igazságérzetének megfelelő dolgokat elmondja. Több olyan dologban pirított rá a kormány hazugságaira, amelyekben szerinte még a közönség is úgy érezte, hogy „sajnos igaza van”. A NER-es fiatalok közül is sokan állították meg, akartak vele beszélgetni. Kell a vita, mert a fiataloknak rá kell döbbenniük, hogy nem jó irányba viszi az országot a vezetés. Nem lesz mindig orbánizmus, az majd egyszer megy, és 10 millióan itt maradunk, és akkor meg kell találnunk a párbeszédet; nem lehet ugyanazt csinálni, mint a Fidesz, csak más színekben – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a NER részeként működő úgynevezett közmédia egyik műsorvezetője volt a moderátor, és amikor Dömötör Csaba a fejéhez vágta, hogy Magyarországon micsoda médiapluralizmus van, akkor nagyon felhorkant, és jelezte, hogy 7-8 éve nem hívták meg a közszolgálati televízióba. Ujhelyi hangsúlyozta: nem a politikusokat akarta meggyőzni, mert esélytelen, ők mind janicsárok, az Orbán-rendszer foglyai, akik nem tudnak és nem is léphetnek ki a szerepükből. Nem hozzájuk beszélt tehát, hanem a nézőkhöz, akik találkoznak a propagandaszöveggel, és annak a hazugságára próbált rávilágítani.

Miért engedi ezt a Fidesz?

Ebben főleg Gyürk András politikai döntése van – mondta Ujhelyi István. Gyürk szervezi régóta, és ő „a Fidesz egyik legbefolyásosabb tagja”, a néppárti tagság idején delegációvezetője is volt. Szerinte neki meggyőződése, hogy szükség van ilyen típusú vitákra. A szervezők egyébként azt mondták, hogy sokakat hívtak mindenféle politikai közösségből, nem csak szocialistákat (és ők se beszélték meg egymás között, nem pártdöntés volt a részvétel), de a legtöbben visszamondták. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek közül Márki-Zay Péter is ott volt. Ezzel együtt a program 70 százaléka nem erről szól, hanem a NER belső közösségépítéséről. Többet költöttek a rendezvényre, mint amennyiből a Klubrádiót meg lehetne menteni – fogalmazott. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2021. augusztus 30., hétfő 17:20
Műsorvezető: Bolgár György