„Klubrádió

A Fidesz EP-képviselői is megszavazták az uniós Covid-igazolványt, az EU nem fogadja el automatikusan a keleti vakcinákat

9/06/2021 12:05

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament (EP) keddi ülésén tiltakoztak ugyan a Fidesz és Jobbik képviselői a vakcinák közötti diszkrimináció ellen, mégis megszavazták ők is az egységes uniós Covid-igazolványról szóló jogszabály-javaslatot.

 

Hiába tiltakoztak a vakcinák közötti diszkrimináció ellen az Európai Parlament (EP) keddi ülésén, mind a Fidesz, mind a Jobbik képviselői megszavazták az uniós Covid-igazolványról szóló jogszabály-javaslatot

Az összes tagállam elismeri azt az új uniós igazolást, amely a beoltottságot, a negatív teszteredményt vagy a gyógyultságot tanúsítja majd – írja az Európai Parlament oldala. Mint írják az igazolvány július 1-jétől lesz érvényben 12 hónapig. A plenáris üléshéten a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az új uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét – írja az europarl.europa.eu.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell kötelezően beengedniük – így  az orosz Szputnyik V-vel, vagy a kínai Sinopharm oltóanyagával beoltottaknak jelen állás szerint egy negatív koronavírus-tesztre vagy egy orvosi igazolásra is szükségük lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén.

A konzuli szolgálat honlapja szerint az Európai Unióban csak Cipruson, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában fogadják el a magyar védettségi igazolványt. Ezen kívül a külügy tájékoztatása szerint Bahreinbe, Észak-Macedóniába, Grúziába, Moldovába, Mongóliába, Montenegróba, Szerbiába és Törökországba lehet beutazni.

A zárószavazás előtti keddi vitán a jobbikos Gyöngyösi Márton és Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szólalt fel.
Gyöngyösi szerint „Nem engedhetjük meg Európában a vakcina-sovinizmust és a vakcina-kivételezést a lezárások után”, és Hidvéghi ugyanezt hangsúlyozta: „Magyarországon többféle keleti és nyugati vakcinával tudtuk megoldani, hogy az átoltottság elérte az 53 százalékot. (…) A védőoltások között nem helyes válogatni, hiszen a vakcinának nincs sem nemzetisége, sem színe, sem politikai hovatartozása. A járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti”.

A szavazás eredménye szerint mind Gyöngyösi, mind Hidvégi megszavazta a javaslatot, ahogyan a Fidesz és a KDNP többi EP-képviselője, és az MSZP-s Ujhelyi István is. Míg a DK négy európai parlamenti képviselője tartózkodott a szavazáson, a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna pedig nemet mondtak a javaslatra.

"A kormánynak hónapok álltak a rendelkezésére, hogy lépjen az ügyben és megkönnyítse magyarok millióinak az életét. Például azzal, hogy eléri, a kínai és orosz gyártó minél gyorsabban szerezze meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét" – írta Donáth Anna Facebook-posztjában.

(Forrás: Telex.hu)