„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi István: Hazugság, hogy Brüsszel nem segít

19/02/2021 10:10

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán Viktornak ismét ellenségképeket kell kreálnia, mert a kormány hamarosan büntetéseket fog kapni az Európai Uniótól, és ez nem jön jól neki a választási kampányban.

2021. február 19. Reggeli gyors - részlet 21.02.19. Ujhelyi István
09:32
00:00

Brüsszel nem segít, csak totojázik, elrontotta a vakcinavásárlást, és egyébként is Soros kezében van, de az Orbán-kormány majd beindítja a gazdaságot  – harsogja a kormánypropaganda. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője összegyűjtött jónéhány adatot, amelyek feketén-fehéren bizonyítják, hogy az Európai Unió mire mennyi pénzt adott, illetve ad Magyarországnak.

A pénzügyi eszközök között vannak vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes, tulajdonképpen ingyen hitelek, és vannak átcsoportosítási lehetőségek. Most indul az Unió történetében egyedülálló újjáépítési alap, amely Magyarországnak 5.500 milliárd forintot jelent. További néhány korábbi tétel: 307 milliárd a 2019-es, 217 milliárd a 2020-as strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásából. 180 milliárd a munkahelyvédelmi alapból, 9,6 milliárd a szolidaritási alapból. Az egészségügyi dolgozók egyszeri jutalmát uniós pénzből lehetett kifizetni, a KATA elengedéséből származó bevételkiesést is az Unióval számoltatta el az állam. Ennek ellenére a magyar kormány tagjai kórusban szidják Brüsszelt – jegyzi meg Ujhelyi István. Ami a vakcinabeszerzést illeti, tudni kell, hogy a gyártókkal a magyar kormány közvetlenül kötött szerződést, tehát pontosan lehetett tudni a szállítási ütemezést.

A Brüsszel-ellenes kampány mögött egy dolog állhat az EP-képviselő szerint. Az, hogy idén életbe lépett a jogállamisági mechanizmus, vagyis az Orbán-kormány komoly büntetéseket fog kapni, ami nem jön jól a választások előtt. A Fidesznek tehát ismét ellenséget kell keresnie, az egyébként meglévő ellenségképet pedig élesítenie kell a remélt választási győzelem érdekében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2021.02.19. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert