„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi: A kormány csak „elbábozza” az egyeztetést

15/02/2021 11:11

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nemzeti reformtervet kell készítenie minden uniós tagország kormányának, ezt társadalmi egyeztetésre kell bocsátania, ha hozzá akar jutni az újjáépítési alap támogatásához.

2021. február 15. Reggeli gyors - részlet 21.02.15. Ujhelyi István
07:40
00:00

Az Európai Parlament és a Tanács a múlt héten fogadta el azt a rendeletet, amely szabályozza a történelmi mértékű újjáépítési alap felhasználását. Ez a szabályozás szigorúbb, mint ami például a költségvetésre vonatkozik. Április végéig egy nemzeti reformtervet kell készítenie minden ország kormányának, azaz részletesen be kell mutatnia, hogy mire szánja a pénzt. Ezt egyeztetnie kell például az önkormányzatokkal, a szakszervezetekkel, szakmai és civil szervezetekkel, és az ő véleményüket is csatolni kell a tervhez.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselje és Karácsony Gergely főpolgármester közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy a testület vizsgálja meg: az Orbán-kormány terve megfelel-e a követelményeknek, és az egyeztetés rendben zajlott-e.

Ujhelyi István azzal indokolta lépésüket, hogy gigantikus összegről van szó. Magyarország esetében mintegy 5.500 milliárd forintról. Minden család kaphatna majdnem két és fél milliót ebből a kétéves időszak alatt. Ehhez képest az orbáni tervből eddig mindössze egy 13 oldalas fércművet lehet ismerni, a társadalmi egyeztetést pedig csak „elbábozzák”, érdemi párbeszéd nincs. Az egyeztetésnek még a lehetőségéről is igyekeztek hallgatni. Közben más országokban a saját tervükkel járják a településeket a kormánypárti politikusok, egyeztetnek, tárgyalnak az ellenzékkel, ami itt elképzelhetetlen – mondja az EP-képviselő. Szerinte Orbán itt elsakkozta magát, hisz a napokban vált ismertté egy belső uniós dokumentum, mely szerint meg kell gondolni a támogatások folyósítását, sőt le kell állítani, ha a magyar kormány nem változtat a közbeszerzési gyakorlatán. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez év elejétől már érvényben van, alkalmazandó az a szabályozás, amely a jogállamiság helyzetének ellenőrzésére vonatkozik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2021.02.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor