„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Uj Péter szerint adná magát, hogy a távozó indexesek a 444-gyel közösen folytassák

7/08/2020 18:20

| Szerző: Klubrádió/szg

Természetes folytatási lehetőség lenne a felmondott indexes csapatnak a 444-gyel együtt dolgozni – mondta Uj Péter, az előbbi portál volt, utóbbi jelenlegi főszerkesztője. Nem hiszi, hogy a tulajdonosi kört, a vezetőket érdekli, hogy az Index a szerkesztőség szinte teljes távozása óta sok olvasót veszített, nem az olvasók megtartása, hanem a független média gyengítése a cél, ezt pedig elérték. Beszélt arról is, hogy szerinte az előfizetéses modellek felé halad az online sajtó, a 444 is erre indult, és nagy lépést tett az úton, bár ezt a kényszer hozta.

2020. augusztus 07. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. augusztus 07., péntek 09:00): Uj Péter
37:23
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Mire elég és kinek számít a látogatottság?

A Reggeli személlyel Uj Péter, az Index egykori, a 444 jelenlegi főszerkesztője érkezett. Azt mondta, nem kezdi minden napját a nézettségi adatok áttekintésével, mert nincs már akkora jelentősége, ugyanis a látogatottság-függő hirdetési piac nagyon visszaesett. Persze, azért csinálnak újságot, hogy minél többen olvassák, de nem stresszeli magát ezen. A trendeket figyelik, a konkurenciát, valamint a Facebook fontos tényező, és ott nagyon sokat játszanak azzal, ki hány olvasót érhet el, mennyit engednek neki.

Az Index-botrány kirobbanása előtt, mikor már át volt állítva a barométer a „veszélyben” jelzésre, 1 millió fölött volt a portál napi látogatottsága, ahhoz képest 30-40 százalékot vesztett. Uj Péter nem hiszi, hogy a tulajdonosi kört, a vezetőket ez érdekli. Nem az olvasottság a cél, hanem az, hogy tovább osszák a függetlennek mondható médiát, és ezt már elérték. Nyilván jobb, ha papíron fel tudnak mutatni valami üzleti eredményt, de igazából nekik nem ez a fontos.

Hozzátette: ha megnézi az „Isten pénzéből működtetett” kormánypárti médiakonglomerátumot, akkor nem azt látni, hogy ezen aggódnának. Iszonyatos pénzből, iszonyatos számban működnek, nem túl jó eredménnyel. Nem azt a törekvést látni elsősorban, hogy a közönséget megtartsák vagy növeljék, hanem azt, hogy a politikai üzeneteket minél hatékonyabban vigyék át. Ez működik a célközönségnek, ezt ki lehet tömni egy-két milliárd euró közpénzzel, mert annyi megy bele – fogalmazott. Imitálják az üzleti működést, hogy ha valamilyen nyugati kellemetlenkedő jönne, akkor a látszatot fenn tudják tartani.

Közös munka az indexesekkel?

Az Index-ügyről azt mondta: a magyar szabad nyilvánosság újabb nagy vereséget könyvelhet el. Hozzátette: az ország nyilvánosságának jelenlegi helyzetében inkább kárt okoz mindenkinek az Index összeomlása. Hirdetők egész biztosan nem jönnek, olvasottságban valami növekedés lehet, bár a 444-nek közéleti-politikai témákban (amelyek a cikkeik 90 százalékát teszik ki) szerinte amúgy is 100 százalékos volt a keresztolvasottsága az indexszel. Inkább csak annak szól a növekedés, hogy történt valami.

Uj Péter jelezte: a 444 úgy jött létre, hogy mentse az Index eredeti értékeit és munkatársai egy részét, és ez a „mentőcsónak” a felszínen is marad hét éve. De nyolcvanan mondtak fel a portálnál, ha annyian kapaszkodnának fel rá, elsüllyedne, ezt nem tudják megtenni. Másrészt viszont gondolkodni kellene azon, hogy mit lehet tenni, de az ennek a nyolcvan embernek a döntése. Az szerinte nem látszik, hogy ott lenne komoly terv. Szerinte akkor lehetne valami fontosat és erőset csinálni, ha közösen dolgoznának. Itt milliárdos nagyságrendű pénzekre lenne szükség, ez még közös projektben is nagy igény, komoly befektetés lenne, és az majdnem a lehetetlennel határos. Szerinte az lenne természetes folytatási lehetősége az Indexnél felmondott csapat egy részének (mert ebben a méretben biztos nem lehet), hogy ha a 444-gyel együtt menne tovább valamilyen formában. De ezt nekik kellene kitalálni. Ők valószínűleg meg tudják hozzá teremteni a megfelelő feltételeket és „akár a finanszírozást is”.

Uj Péter és PSZR
 
Uj Péter és PSZR a Klubrádió előtt
 


Előfizetős modell a 444-nél: hogy lesz ez?

Vasárnap indult el a kampány, először csak Facebookon lehetett olvasni arról, hogy meg kell menteni a 444-et. Arról is megkérdeztük Uj Pétert, hogy mire megy a 10 ezer forint, hogy alakul át az oldal. Azt mondta: három éve kezdték el az első adománygyűjtő kampányt, a becsületkasszás előfizetés irányába indultak el, ez új fázisba érkezett. Sajnos közbejött a koronavírus-járvány, amely kirúgta az egyik fontos bevételi lábukat, a hirdetéseket. Ezen a területen brutális volt a csökkenés, a 80 százalékát elvesztették, emiatt óriási lyuk keletkezett a cég költségvetésében. Ezt a lyukat próbálja befoltozni a támogatói kampány, arra kértek pénzt, hogy az új, előfizetői modellt ki tudják építeni, így ez most „elő-előfizetés”. Azt szeretnék, hogy a tartalom nagy része ingyenes maradhasson, ehhez kell a sok előfizető és a reklámpiaci bevétel is. De az a cél, hogy néhány éven belül több tízezres előfizetői tábora legyen a 444-nek, és ők kapjanak extra tartalmakat, egyéb szolgáltatásokat.

Szerinte erre megy az online sajtó, egyre kevesebb felületen lehet mindent ingyen olvasni, színvonalasan. Gazdasági vonalon hamarabb álltak át erre az újságok, mint a Financial Times, a Wall Street Journal vagy a Bloomberg, és tudományos területen is ismert ez a jelenség az online médiában. Azt írták, hogy kellene 4444 előfizető, hogy beinduljon ez a projekt, Uj Péter úgy tudja, már 3000 körül vannak. Sikeres kampány, körülbelül ilyen növekedési ütemre számítottak, de ilyenkor nagyon hálásak az olvasóknak, mert ezt soha nem lehet előre tudni. Volt könyvük, magazinjuk, ilyen jellegű termékeket szeretnének adni az előfizetőknek, akik belépnek a „Körbe”. Az elnevezésről azt mondta, nagyon egyszerű szót próbált kitalálni, és ennek van egy titkos társaságos hangulata, Raffay Ernő radikális jobboldali történész (akinek kedvelt témája a szabadkőművesség – a szerk.) majd írhat róla.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. augusztus 07., péntek 09:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert