„Klubrádió
Esti gyors

Uj Péter: A szerkesztőség nagyobb része feláll az Indexnél

23/07/2020 20:07

| Szerző: Klubrádió

Uj Péter, a portál alapító főszerkesztője szerint úgy tűnik, a szerkesztőség nagyobb része távozik az Indextől, miután szerdán kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt. Hogy mi történhet még a magyar sajtóval? Azt talán csak Orbán Viktor tudja ebben az országban.

2020. július 23. Esti gyors / részlet, Uj Péter (20.07.23.)
06:37
00:00
Az Index szerkesztősége csütörtökön, egy nappal Dull Szabolcs főszerkesztő elküldése után újabb közleményt adott ki, ebben azt kérték, hogy Bodolai László, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetője helyezze vissza posztjára Dullt. Bodolai erre nemet mondott, szerinte olyan mértékű a bizalomvesztés közte és a volt főszerkesztő között, hogy nem tudna vele együtt dolgozni.

Ezután elkezdődtek a felmondások az Indexnél: a 24.hu arról írt, hogy az első távozók egyike Dezső András. Nyilatkozni nem kívánt, de megerősítette a hírt. A távozók között van Szalai Bálint, a gazdasági rovat újságírója is. Miklósi Gábor szerkesztő is megerősítette távozását. A Népszava azt írja, hogy Janecskó Kata újságíró is felmondott. A 444.hu azt írja, hogy ezek után „Bodolai László távozott a szerkesztőség épületéből. Több más újságíró is felmondási papírral ment Bodolai irodájába, de őt már nem találták ott.” Távozik a kultúra rovat vezetője, Zsuppán András is. A Média1.hu-nak Munk Veronika főszerkesztő-helyettes korábban elmondta, hogy ha Dull Szabolcsot elküldik, az felkorbácsolhatja a kedélyeket.

 
Szerkesztőségi gyűlés az Indexnél 2020. július 23-án (fotó: Bődey János/Index.hu)
 


Uj Pétert, az Index alapító főszerkesztőjét kérdeztük az Esti gyorsban, és azt mondta: úgy tűnik, hogy a szerkesztőség nagyobb része fel fog állni az Indexnél, miután a kiadó vezetője kirúgta a főszerkesztőt. Úgy vélte, a szerkesztőségnek az a kérése, hogy Bodolai László helyezze vissza Dull Szabolcsot, nem volt reális kompromisszum.

Az Indexet érintő folyamat 2010-ben indult el (az ő távozásuk is ennek volt a része), amit most látunk, az az utóbbi három év történéseinek része Uj Péter szerint. (Akkor, Simicska Lajos megjelenésével a háttérben alakult ki a ma ismert céges struktúra a portálnál, és Simicska visszavonulása után ebben a szerkezetben tudott tulajdont szerezni előbb egy KDNP-s politikus, majd Vaszily Miklós, a kormányközeli média ismert menedzsere – a szerk.) Úgy folytatta: a függőség megvolt az Indexnél, de nem éltek a „külső erők” azzal a lehetőséggel, hogy belenyúljanak a szerkesztésbe, nem voltak látványos vagy komolyabb tartalmi beleszólási kísérletek.

Műsorvezetőnk jelezte, nemcsak az Index életében tart hosszú ideje ez a küzdelem, hanem a független magyar sajtó elfoglalásában, bedarálásában is, az Origo vagy a Figyelő átállítása, a Népszabadság megszüntetése szomorú állomásai ennek az útnak. Hogy mi jöhet még, azt Uj Péter szerint valószínűleg csak Orbán Viktor tudja ebben az országban. Talán tíz év NER után sok illúziónk nem maradt ezzel kapcsolatban – tette hozzá. Ironikus módon neki pont Vaszily Miklós (aki most Mészáros Lőrinc médiaügyi főembere) magyarázta még 2009-ben, hogy ha jön a Fidesz, akkor az Indexet is „falhoz fogják állítani”, és nagyon sokáig nem hitte el, hogy ez megvalósulhat, ilyen mélységig átrendezik a médiaviszonyokat. „Végtelenül naiv voltam” – fogalmazott.

A beszélgetésnek ezen a pontján megszakadt a vonal, és sajnos már nem tudtuk ismét elérni Uj Pétert. Címlapi kép: Bődey János/Index.hu

Esti gyors
2020. július 23., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Hardy Mihály