„Klubrádió
Esti gyors

Ha megtörik az Indexet, az súlyos seb lesz a magyar sajtószabadságon

22/07/2020 18:55

| Szerző: Klubrádió

Kirúgták az Index főszerkesztőjét, aki néhány héttel ezelőtt 'veszélyben' jelzésre állította a portál függetlenségi mutatóját. A portál bevételeit termelő cégben a koronavírus-járvány alatt jelent meg nyíltan a kormánypárti oldal: Vaszily Miklós, a közmédia, az Echo TV, majd a TV2 vezetője lett tulajdonos. Rényi Pál Dániel, a 444.hu újságírója szerint nagyon tudatos politikai folyamat van a háttérben, és ha az Index megtörik ebben az ügyben, az olyan seb lesz a magyar nyilvánosságon, amelyet nagyon nehéz lesz begyógyítani.

2020. július 22. Esti gyors / részlet, Rényi Pál Dániel (20.07.22.)
08:11
00:00

Elbocsátották Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét – ezt Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke jelentette be szerdán. Bodolai az Index vezérigazgatói posztjára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját kérte fel, aki ezt elfogadta. Az eseményekről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Ami azóta történt: a 444 tájékoztatása szerint az indexesek szerdai állománygyűlésén (amelyről a portál videót is közölt) Dull Szabolcs beszámolt a Bodolai Lászlóval, a …-tal folytatott találkozója részleteiről, és elmondta: Bodolai felajánlott neki egy „rendkívül méltányos összeget” a hallgatásáért cserébe, azaz, ha közös megegyezéssel távozik a vállalattól. Ezt nem fogadta el (és a kiadó közleménye szerint is menesztették, nem volt megegyezés). Amikor Dull ezt említette a beszédében, azzal zárta a mondatot, hogy: "Ne hallgassunk!". Dull szerint nem Bodolai önálló döntése az, hogy kirúgta őt, és úgy beszélt erről, mint amit a jelenlévők is tudnak. Azt is mondta: mindenki felelőssége, hogy kiderüljön, mi történt az Indexben, és arra biztatta kollégáit, éljenek a nyilvánosság erejével.

Dull Szabolcs menesztése után az Index kiadott egy szerkesztőségi közleményt, amelyben hangsúlyozták: elfogadhatatlan a főszerkesztő kirúgása. Mint írták, két dolgot tartanak az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.

Szerintük Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudják másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, amely a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.

 Veszélyben az Index
 
 


Rényi Pál Dánielt, a 444.hu újságíróját kérdeztük az Esti gyorsban, az említett, videós cikket is ő írta a portálon. Elmondta: ez a felmondás az elmúlt hetek eseményeinek közvetlen folyománya volt (hiszen Dull Szabolcsot kitették az igazgatóságból és két vezérigazgató is távozott rövid időn belül – a szerk.). Az Index sales house-a és az összes cég, amely az Index tartalmait finanszírozza, többé-kevésbé kormányközeli kézben van. Ez a nyomás fokozódott addig, hogy a főszerkesztőt, aki a függetlenséget mutató barométert átállította, és ellenállt, eltávolították.

Úgy folytatta: a kormánypárt már tíz éve van hatalmon, és a nyilvánosság általa nem kontrollált felületeinek megszerzése, befolyásolása, mindig is szándéka volt. Egyre szofisztikáltabb módszerekkel próbálkoznak, de az Index szerkesztősége megragadta az egyetlen lehetőséget, és a nyilvánossághoz fordult. A hatalom megpróbál úgy működni, hogy minél kevésbé legyen tetten érhető ebben. Amikor anyagi és strukturális okokról beszélnek, akkor a politikai motivációt próbálják elkenni. De azt pontosan lehet tudni, hogy az Index hirdetéseit értékesítő cégben, az Indamediában a fő tulajdonos Vaszily Miklós, a kormánymédia befolyásos menedzsere.

Nem tudni, mennyi marad meg a szerkesztőség integritásából, függetlenségéből, de az biztos, hogy amennyiben az elmúlt években ismert Index megtörik ebben az ügyben, az olyan seb lesz a magyar nyilvánosságon, amelyet nagyon nehéz lesz begyógyítani. Ez nagyon tudatos politikai folyamat része, fontos lenne, hogy a nyilvánosság minél szolidárisabban reagáljon és felismerje ennek a jelentőségét.

Vera Jourová cseh európai uniós biztos már hangot adott aggályainak – erre Rényi Pál Dániel azt mondta: egy nappal vagyunk azután, hogy a brüsszeli EU-csúcson a jogállamisági kritériumokat „parkolópályára tették”, de legalábbis kevésbé lettek hangsúlyosak, és rögtön olyat lépett a hatalom, amely tovább roncsolja a szabad nyilvánosság szövetét, ez senkinek se jó hír, aki ebben hisz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. július 22., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor