„Klubrádió

Menesztették az Index főszerkesztőjét, Szombathy Pál lesz a vezérigazgató

22/07/2020 13:32

| Szerző: Index/Klubrádió

Elbocsátották Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét – ezt Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke jelentette be szerdán. Bodolai az Index vezérigazgatói posztjára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját kérte fel, aki ezt elfogadta.

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben, szerdán felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak. 

Bodolai emellett bejelentette, hogy felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

Dull Szabolcs
 
Dull Szabolcs
 

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.” – írta a szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

Ahogy a Media1.hu írja, Dull Szabolcsot tavaly decemberben nevezték ki az Index főszerkesztőjének. Dull az Index.hu Zrt. igazgatóságának is tagja volt, de onnan pár hete már visszahívták, mivel Bodolai őt okolta azért, hogy az Index átalakítására vonatkozó, de elutasított Gerényi-tervvel kapcsolatos információk a 24.hu-n nyilvánosan megjelentek.

Szombathy Pál
 
Szombathy Pál
 
 

Szombathy volt a köztelevízió belpolitikai föszerkesztője, a Hét című közéleti magazin főszerkesztője, műsorvezetője, képernyős a közmédián kívül az ATV, a Story Tv produkcióiban, az elmúlt tíz évben a Digisport reggeli magazinjának arca. A Magyar Hírlap főszerkesztőjeként a lap és kiadója teljes újraépítését, tulajdonosváltásait is levezényelte, a Zóna internetes magazin alapítója volt. Publicistaként az elmúlt tíz évben a pozsonyi Új Szó elemzője – áll az Index igazgatósági elnökének közleményében.

Szombathy Pál 2017-ben adott interjút a Médiapiacnak, ebben egyebek mellett azt mondta: „Olyan újságírókkal viszont nehezen tudok vitatkozni, akik szerint diktatúra van Magyarországon. Ettől a szövegtől rosszul vagyok. Nincs vége a sajtószabadságnak, minden leírható.” Arra a kérdésre, hogy „A jobboldali médiafölény csak szöveg?”, azt válaszolta: „Mindenki hisztizik. Ez nem azt jelenti, hogy nincs kormánypárti propaganda, de – amint a felsorolásból is látszik – nem túl hatékony. Nem igaz, hogy elfoglaltak mindent, nem borult fel a néző-olvasó szám egyensúlya. A hirdetési bevétel persze más, az igen.” Hozzátette: a balos kormányok idején valóban kevés volt a jobboldali médium. Akkor sem igaz azonban, hogy mára megfordult az arány. 

Arról is beszélt, hogy „a baloldali újságírókból sokszor süt a fölényesség, hogy a másik térfélen csak hülye szolgák dolgoznak.” „Én a Magyar Időknél is látok jó újságírókat” – tette hozzá.