„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz ölébe hullhat az Index, Vaszily megnyeri

23/07/2020 12:27

| Szerző: Klubrádió

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint a Fidesz sem tudja nagyon egyszerűen megoldani az Index helyzetét, mert nem akar még egy nagyon nyers propagandalapot létrehozni, valószínűleg a villanyt se akarta lekapcsolni, mint a Népszabadságnál. De ha nincs Index, az már óriási győzelem a Fidesznek szerinte.

2020. július 23. Reggeli gyors / részlet, Polyák Gábor (20.07.23.)
09:53
00:00

Elbocsátották Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét – ezt Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke jelentette be szerdán. A szerkesztőség közleményben állt ki Dull Szabolcs mellett, aki azt mondta: pénzt ajánlottak a hallgatásáért. Bodolai László az Index vezérigazgatói posztjára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját kérte fel, aki ezt elfogadta.

Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét kérdeztük, aki szerint az Indexnél a furcsa tulajdonosi struktúra a lényeg: amikor Spéder Zoltán kiszállt, Simicska Lajosnak volt vételi joga, és azért, hogy ne lehessen egyértelműen besorolni a portált a Simicska-birodalomba, létrehoztak egy alapítványt. Ez működteti az Index.hu Zrt.-t, amely tulajdonképpen maga a szerkesztőség, és van egy másik cég, az Indamedia, amely az Index reklámfelületeit értékesíti, a bevételeket szállítja.

Szerinte 2018 óta azt lehet tudni, hogy mind a két cég „a Fidesz kezében van”, különböző szereplőkön keresztül. A legújabb fejlemény, hogy belépett Vaszily Miklós, aki az Origo felszámolásában legközvetlenebbül vett részt, a közmédia vezetője, a TV2 vezérigazgatója volt, ő a Fidesz médiaátalakításainak „esze”. 2018 óta az Index tulajdonosi szerkezetét és bevételeit tekintve kiszolgáltatott a hatalomnak – vélte az elemző.

Polyák Gábor kiemelte: Bodolai Lászlóval személyesen jóban van, sokra tartja, és azt gondolja, azzal, hogy elvállalta, hogy az alapítványon keresztül védőernyőt tart az Index fölé, sokat tett a sajtószabadságért. Nincsenek exkluzív információi, de úgy látja, hogy Bodolai kétfrontos háborút vív. Nehezedik rá nyomás politikai oldalról, ezt próbálja csillapítani, és közben a szerkesztőség is tett lépéseket, amikor ez a politikai nyomás Vaszily személyében egyértelművé vált, a függetlenség-mutatót a veszélyben mezőbe állította. Az az indoklás sántít, hogy egy veszélyben lévő laphoz nem jönnének hirdetők, hiszen a bevételeik javarészt már úgyis Vaszily Miklóséktól függenek.

Ebből a kétfrontos küzdelemből akár a Fidesz jöhet ki győztesen úgy, hogy nem kell direktben közbelépnie az Index tönkretételéhez – mondta. Azt látni, hogy Dull Szabolcs elbocsátása után megindult a mozgolódás a szerkesztőségben, mint az Origónál 2015-ben, amelyet onnantól kezdve iszonyú könnyű volt átvenni. Polyák Gábor akar hinni abban, hogy Bodolai László nem a főgonosz, de ez a helyzet elvezethet addig, hogy a Fidesz ölébe hullik az Index, Vaszily megnyeri neki.

Hozzátette: ironikus, de maga Vaszily mondta, hogy nincs szükség még egy Origóra, pedig a színvonalas portálból ő hozott létre "ocsmány propagandamasinát" – ezzel elismerte, hogy az már nem valódi sajtótermék. A Fidesz sem tudja nagyon egyszerűen megoldani ezt a problémát, nem akar még egy nagyon nyers propagandalapot létrehozni, valószínűleg a villanyt se akarta lekapcsolni, mint a Népszabadságnál. De ha nincs Index, az már óriási győzelem a Fidesznek – fogalmazott Polyák Gábor.

Csütörtök este Uj Péterrel, a 444 főszerkesztőjével, az Index alapítójával is beszéltünk a portálnál kialakult helyzetről, azt a cikkünket ide kattintva olvashatják el.

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint hetven munkatársa szintén kezdeményezte felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak - írják szerkesztőségi közleményükben.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020. július 23., csütörtök 08.10
Műsorvezető: Szénási Sándor