„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hollik István: A jogállamiság megfoghatatlan

23/07/2020 00:37

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Ahogyan Orbán Viktor már Brüsszelben elkezdte, a Fidesz folytatja a sikerpropagandát, miszerint a miniszterelnök hárította a „politikai furkósbot” ütéseit, sőt...

2020. július 22. Megbeszéljük - részlet 20.07.22. Hollik István
27:23
00:00

Az Európai Tanács előtt volt egy tárgyalási alap, egy kiindulópont, amely meghatározta, hogy melyik tagállam milyen arányban részesülhet az uniós támogatásokból a következő 7 évben, illetve mennyit kaphat a helyreállítási alapból. Az előbbi 1.074 milliárd euró, az utóbbi 750 milliárd. Orbán Viktornak a tervhez képest sikerült 3 milliárd euróval többet „szereznie” az országnak, ez siker – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Megbeszéljük című műsorunkban.

Bolgár György ekkor szembesítette a következő számokkal. Az EU most kifutó költségvetése 960 milliárd euró volt, ebből Magyarország 39-et kapott. A következő ciklusra tervezett 1.074 milliárdból, tehát több pénzből 34-et kaphat, vagyis nem csak arányiban, de összegszerűen is kevesebbet. Ezt állítja be a propagandagépezet óriási sikernek.

Arról nem is beszélve, hogy a támogatást feltételekhez köti az EU, alapvetően a jogállamiság meglétéhez. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint erről nincs szó. Az Unió a pénz elköltését akarja figyelemmel kísérni, mégpedig azért, mert a déli, eladósodott országok felelőtlenül gazdálkodnak. A jogállamiság egyébként is egy ködös, megfoghatatlan fogalom, ahhoz kell ragaszkodni, hogy az adott jogszabályokat betartják-e egy országban. „Politikai furkósbot” – jellemezte Hollik Isván a kilátásba helyezett lépéseket. Csupán arról van szó, hogy az Európai Tanács, tehát az állam- és kormányfők testülete majd foglalkozik a lehetséges szankciókkal. A jogállamiság Magyarországnak, Lengyelországnak és minden más olyan tagállamnak fontos, amelyekben ’89 előtt diktatúra volt.

A sajtószabadságra vonatkozó kérdésre azt mondta, „szeretnék én máshol ilyen diktatúrát látni”. Az Index bekebelezése kapcsán úgy érvelt, hogy ahol a legnézettebb televízió híradója, a legolvasottabb hírportál kormánykritikus hangot üt meg és mégis működhet, ott bizony sajtószabadság van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2020.07.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György