„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Index-ügy: Tevan Imre rájött, hogy hibázott

31/07/2020 18:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Tevan Imre újságíró csütörtökön érkezett az Index főszerkesztő-helyettesi posztjára, kemény kritikákat kapott, de nem emiatt távozott egy nappal később, pénteken. Azt mondta: úgy nézett ki és azt mondták neki, akik felvették, hogy lehet politikai beavatkozás nélkül normális újságot csinálni. Ki is talált magának egy garanciát, hogy ha politikai nyomás miatt távozna, arra ne vonatkozzon a titoktartási szerződés. Azonban egy nap után rájött, hogy hibázott, annyira fontos volt a politikai szál, hogy nem foglalkozott a rendes újságíráshoz kellő egyéb feltételekkel. 

2020. július 31. Megbeszéljük / részlet, Tevan Imre (20.07.31.)
15:59
00:00

Tevan Imre újságírótól, aki egy napig töltötte be a posztot, elsőként azt kérdeztük: miért döntött eredetileg úgy, hogy elvállalja az Indexnél a főszerkesztő-helyettességet, amikor szinte mindenki távozik a tarthatatlan helyzet miatt.

Azt mondta: ők így gondolták, ezért felálltak, és bármennyire is szolidáris volt velük, de ez azt jelentette, hogy ott lesz egy üres szerkesztőség. Mivel nincs állása két éve és megkeresték, azt kellett átgondolnia, hogy el lehet-e képzelni ennek működtetését a politika beavatkozása nélkül – tette hozzá.

„Nem tudom, hogy miért, hiszen bármelyik pillanatban mondhatja a NER, hogy ne legyen Index, vagy ne olyan legyen”, de úgy nézett ki és neki azt mondták, akik felvették, hogy lehet politikai beavatkozás nélkül normális újságot csinálni – közölte. Nem vette készpénznek ezt az ígéretet, ezt az is mutatja, hogy egy nap után felmondott. Kitalált magának egy garanciát, hogy elmondhassa a nyilvánosságnak, ha politikai nyomás miatt távozna. Ebbe „majdhogynem lelkesen” belement mindenki, úgyhogy azt mondta, „hajrá”.

Tevan Imre hangsúlyozta: eltelt egy nap, és rájött, hogy hibázott ezzel a gondolatmenettel. Annyira fontos volt a politikai kérdés, hogy nem foglalkozott a rendes, színvonalas újságíráshoz kellő egyéb feltételekkel. Amikor azon gondolkodott, hogy mire jutottak ez utóbbi téren, hogy legyenek emberek, akik ezt meg tudják csinálni, azt látta, hogy nagyon nagy baj van. Nagyon nehéz a feladat, mert nem nagyon volt ilyen, hogy szinte egy egész szerkesztőség felállt. Akik felkérték, egyedül őt tudták felmutatni, senki mást.

 kép: Bődey János/Index.hu
 
 


Műsorvezetőnk megkérdezte: nem lehet-e, hogy miatta nem jöttek más újságírók, mert nem akarták felmondani a szolidaritást a távozókkal. Persze, ez az egyik ok, „kevés akkora gazember van, mint én” – válaszolta idézőjeles önbírálattal. Senkit nem akar visszatartani, de akik ott vannak, azok a nagyon nehéz helyzethez képest se állnak jól a munkával, azt se tudni, ki a főszerkesztő, kinek lett volna ő a helyettese, pedig ez alapvető lenne.

Úgy fogalmazott: két értelmezése alakult ki ennek a szomorú, tragikus történetnek, az egyik, hogy itt előre kigondoltan ledarálják az Indexet, ami összeesküvés-elmélet, de lehet, hogy van alapja. A másik, hogy még nem akarta ledarálni a hatalom, a portált, hanem a felek egymás utáni lépései és válaszlépései olyan helyzethez vezettek, amelyet senki se akart. 

Úgy vélte, Vaszily Miklós kormányközeli médiamenedzser megjelenése az Index hátterében látványos, de nem változott a helyzet az előző tulajdonosok időszakához képest. „Előbb vagy utóbb bedarálják” a portált, de ő abban bízott, és akik még bíznak, azt remélhetik, hogy utóbb. Erkölcsi teher volt rajta, nagyon nehéz döntés volt, ez „nem lett volna álommeló számomra” – fogalmazott Tevan Imre.

Azt is mondta: hasonló szituációt már átélt – ugyanakkor ezt most ellene használták fel –, amikor az Origótól kirúgták Sáling Gergő főszerkesztőt, és ő oda érkezett. Ott a szerkesztőség kisebb része ment el, mégis hatalmas űr keletkezett. Akkor is azt mondta, hogy egy ideig lehet normális újságot csinálni és szerinte lehetett is. Hozzátette, nem tett magának jót, és „érdekes reakciókat” kapott mind a két döntésnél.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2020. július 31., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György