„Klubrádió
Esti gyors

Az Index tudta leginkább elérni a legkülönfélébb politikai nézetek híveit

29/07/2020 22:30

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Index volt a leginkább alkalmas arra, hogy politikailag egészen különböző beállítottságú emberek nagy tömegeit elérje, hiszen ellenzékiek és kormánypártiak ugyanolyan arányban olvasták, sőt, a párt nélküliek közül is sokan követték – mondta el Hann Endre, a Medián ügyvezetője.

2020. július 29. Esti gyors / részlet, Hann Endre (20.07.29.)
07:27
00:00

A Medián a hírportálok olvasóinak politikai beállítottságáról készített felmérést, amelyről Hann Endrét, a közvéleménykutató cég ügyvezetőjét kérdeztük az Esti gyorsban.

Közölte: nem friss adatokról van szó, hanem rendszeresen végzett felméréseik összevont adatsoráról, tehát annyiban nagyon megbízható számok, hogy több hónap átlagát veszik figyelembe.

Megállapításaik között volt, hogy olvasók jelentős részének nincs fogalma az adott oldal politikai irányultságáról. Hann Endre jelezte, ebből a szempontból van egy nagyon erős kemény mag, de ez nem az olvasóközönség egészére jellemző. A politikai érdeklődés eleve meglehetősen alacsony szinten van, világszerte sokan szkeptikussá, apatikussá válnak. Olyan szintű érdeklődés tehát kevesekben van, hogy minősítsék a saját hírforrásaikat.

A Medián az öt legfontosabb internetes hírcsatornáról ír, nagyon sok bulvárosabb forrás van, nehéz tisztán látni ebben a világban. Szerinte aki nem tudja, milyen politikai erők vannak egy információforrás mögött, az jobban ki van szolgáltatva az onnan jövő mondanivalóknak.

Hann Endre szerint nem igaz, hogy buborékban élnek a politika iránt érdeklődők és ne vennének tudomást az ellenoldal üzeneteiről. Egy 2018-as kutatásukban is arra jutottak, hogy a határozott pártpreferenciával rendelkezők fele olvassa többé-kevésbé rendszeresen a másik oldal sajtótermékeit is.

Hangsúlyozta: az Index egyrészt nagyon széles közönséget ért el, másrészt a legnagyobb megosztottság volt abban a tekintetben, hogy kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt, azonos arányban fogyasztották. Litkai Gergely humoristát idézte, aki azt mondta, bajban lesznek az Index felszámolása után az idegen nyelvet nem beszélő fideszes politikusok, nem tudják majd, honnan tájékozódjanak.

Hann Endre úgy folytatta: míg az Origo olvasótáborának nagy többsége kormánypárti, az Index volt a leginkább alkalmas arra, hogy elérje politikailag egészen különböző beállítottságú emberek nagy tömegeit. A 24.hu, a hvg.hu és a 444 (velük egészül ki az öt nagy) esetében is, ha kisebb mértékben, de jelen voltak az ellenzékiek mellett kormánypárti olvasók – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020.07.29. 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor