„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gerő: TGM kommunista, Bolgár tiszteletlen

25/07/2020 23:32

| Szerző: Klubrádió

Gerő András történész fenntartja, hogy a rendszerváltás utáni magyar berendezkedés (jelenleg is) a klasszikus liberalizmus elveire épül. Élesen bírálta Tamás Gáspár Miklós filozófust, aki a NER képviselőjének nevezte őt; szerinte TGM szélsőbaloldali, kommunista, és mindenkit az osztályharc résztvevőjének, nem pedig autonóm szereplőnek lát. Azt is közölte: műsorvezetőnkkel, Bolgár Györggyel nem akar többet kommunikálni, mert tiszteletlen volt vele.

2020. július 24. Megbeszéljük / részlet, Gerő András (20.07.24.)
19:07
00:00

A vita ott kezdődött, hogy Gerő András a Klubrádió műsorában másfél hete egy kormányoldali konferencián elmondott előadását összefoglalva arról beszélt, hogy Magyarország szerinte Orbán Viktor vezetése alatt is a klasszikus liberalizmus minden értékét tükrözi, ezért jogtalan azt diktatúrának nevezni.

Tamás Gáspár Miklós néhány nappal később ezt úgy értékelte: Gerő András az egyik legfontosabb „orbánista propagandaszerv”, a Schmidt Mária igazgatása alatt működő közalapítvány vezető munkatársa, ezért őt, mint a rendszer egyik exponensét, képviselőjét kell nézni és hallgatni. Úgy véli, az orbáni propaganda egyik eszköze, hogy a rendszert olyan közismert emberek fényezik, dicsérik, mentegetik, akiknek valamiféle liberális múltjuk van. Ezzel talán össze lehet zavarni ellenzéki szavazókat, és ebbe a vonulatba illik Gerő kijelentése is. Szerinte egyébként „röhej”, hogy liberális lenne az Orbán-rendszer, hiszen abban a centrális vélemény inkább Szakács Árpád „kultúrharcos” publicistáé, aki azt mondta: a nácizmus, a kommunizmus és a liberalizmus egy és ugyanaz.

Március 15. - Az LMP megemlékezése Budapesten
 
Budapest, 2018. március 15. Gerő András történész az LMP ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Gerő András pénteki adásunkban erre reagálva megismételte: úgy gondolja, Magyarország a rendszerváltás óta klasszikus liberális elvekre épülő állammá vált, ilyen a közjogi rendszere, a politikai rendszer is ezt tükrözi, megvalósul a hatalmi ágak szétválasztása, sajtószabadság van, valamint az egyéni szabadságjogok is érvényesülnek. Hozzátette, természetes, hogy egy szocialista-liberális kormány és egy konzervatív kormány ezt eltérő tartalommal tölti meg.

Azt mondta: ezzel ellentmond a miniszterelnök elképzelésének is, amely szerint itt illiberalizmus van (ezt nem tudjuk, pontosan mi, de valami, nem liberális). Szerinte viszont a miniszterelnök téved és Magyarország klasszikus liberális értékekre épül. A másik narratíva, amit megsértett, az ellenzéké, a baloldalé, amely szerint itt mutáns fasizmus, diktatúra van. Szerinte az is éppen a liberális jelleget mutatja, hogy Szakács Árpád például az idézett véleményt fogalmazta meg, szabadságjogával élve.

Úgy vélte, Tamás Gáspár Miklós filozófus (akit következesen publicistának nevezett) „intellektuálisan gyenge” érvelésében csak azért tartotta őt az Orbán-rezsim képviselőjének, mert annál a bizonyos közalapítványnál dolgozik, és mivel TGM „szélsőbaloldali” (ezt egyébként egy személyben képviseli szerinte), osztályharcot lát, amelyben senki se autonóm szereplő, hanem valamelyik oldalon áll. Kikérte magának, hogy a NER exponensének nevezzék, hiszen 29 éve tanít a Közép-Európai Egyetemen, így akár Soros-ügynöknek is bélyegezhetnék.

 
Tamás Gáspár Miklós (kép: Klubrádió) 
 

Az Index felszámolásáról azt hangsúlyozta: sajnálatos az egész helyzet, de nem látja bizonyítékát a politikai beavatkozásnak. A szereplők szerinte nem a kormányzat hívei. Lehet, hogy majd babrál az oldal körül a politika, de egyelőre ezt nem így látja – mondta a történész, aki szerint minden lapnak meg kell küzdenie az anyagi függetlenségéért. Hozzátette: vannak nem kormánypárti „médiamogulok” is.

Gerő András felháborodott azon, hogy a szerinte kommunista TGM-mel folytatott beszélgetésben műsorvezetőnk, Bolgár György tiszteletlen volt vele szemben, majd nem kereste újra. Közölte: ezért fordult a rádió tulajdonosához, hogy újra megszólalhasson az ügyben. Bár a Klubrádiót, mint mondta, tiszteli és fontosnak tartja a kritikai hangot, azt is közölte: Bolgár Györggyel többet nem akar beszélni. Műsorvezetőnk erre úgy reagált: ő ezt személy szerint sajnálja, talán a hallgatók kevésbé. Gerő András szerint ez az utolsó megjegyzés is „tiszteletlenségről árulkodott”.

Könyvhét - Budapest
 
Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, Békés Márton történész, a Jobbklikk főszerkesztője és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b-j) Az első világháború centenáriuma című beszélgetésen, az Ünnepi Könyvhéten, a budapesti Vörösmarty téren 2014. június 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
 

Gerő András a Schmidt Mária vezette közalapítványhoz tartozó Habsburg Történeti Intézet igazgatója. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet és a Kommunizmuskutató Intézetet is. A közalapítványt rendszeresen milliárdos összegekkel támogatja a kormány, Schmidt Mária, aki kormánybiztosi funkciót is visel, rendre kiáll Orbán Viktor miniszterelnök politikája, mellett, magasztalja a kormányfő által Magyarországon épített, saját minősítése szerint illiberális rendszert, szembe állítva azt a megbélyegzően liberálisnak nevezett nyugati demokráciákkal.

A Gerő Andrással folytatott beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Thaler Tamas/Wikipedia

Megbeszéljük...
2020. július 24., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György