„Klubrádió
Útszélen

Tűz által, golyó által, gázkamra által, vagy mi – Józsa Márta jegyzete

6/08/2023 12:30

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Arról, hogy mi történt a lágerekben roma embertársainkkal nagyon kevesen tudnak, ahogy kevesen ismerik a Porajmos szót, ez a roma Holokauszt. Augusztus másodikán emlékeztünk meg róla.

2023. augusztus 03. Útszélen-részlet (2023.08.03. Józsa Márta jegyzete)
02:07
00:00

Volt egyszer egy híres filmrendező, aki egy spanyol környezetben játszódó filmhez válogatott össze kreol külsejű statisztákat, ingyenmunkára. Emlékirataiban úgy fogalmazott, hogy a forgatáson "igazi családias légkör alakult ki, életük legszebb élményei közé tartozott". A statiszták romák voltak, egyenesen a koncentrációs táborból érkeztek, és oda is vitték vissza őket, lényegében a halálba. A rendezőt pedig Leni Riefenstahlna hívták és ő volt Hitler kedvenc direktora.

Nagyon kevés olyan roma emberről tudunk, aki túlélte a vészkorszakot, egyikük, Forgács József "Bandi" 2014-ben Auschwitzban magyarázta el kamerák előtt is, hogy miért ment vissza. Az ott meghalt apja emlékét keresni, hogy tűz által, golyó által, gázkamra által, vagy mi által halt meg. Persze semmit nem tudott meg, de azt mondja arra a bántó kérdésre sem kapott egész életében választ, hogy miért vannak ők, a cigányok elkülönítve a magyar néptől.

Idézet következik: "A tábor 4500 lakója számára is eljött a megsemmisülés órája. A rendszabályok ugyanazok voltak, mint a cseh tábor likvidálásánál. Barakkzárlat. Nagyszámú SS őrség vonult fel kutyákkal. A cigányokat kiterelik a barakkokból és felsorakoztatják őket. Kiosztják a kenyér- és szalámiadagokat. Mindenki három adag, háromnapi útra járó élelmet kap. A cigányok úgy tudják, hogy más táborba viszik őket. és mint kétéves K. Z. lakók el is hiszik. Nagyon egyszerű, de nagyon hatásos módja a félrevezetésnek. A krematóriumokra nem gondol senki, mert oda nem adnának útravalót."  

Ezek a mondatok már Nyiszli Miklós orvos-író Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitz-i krematóriumban című könyvéből származnak. A cigányok optimizmusának semmi alapja nem volt, 1944. augusztus másodikán megsemmisítették teljes tábort. Nyiszli a nürnbergi per egyik koronatanúja volt, és az említett memoárja volt Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjének gondolatindítója. Arról, hogy mi történt a lágerekben roma embertársainkkal nagyon kevesen tudnak, ahogy kevesen ismerik a Porajmos szót, ez a roma Holokauszt. Augusztus másodikán emlékeztünk meg róla.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. augusztus 3-i adásában hangzott el.