„Támogassa

Rossz állapotban a romák történeti emlékezete – a roma holokauszt nemzetközi napja van

2/08/2023 10:00

| Szerző: Klubrádió/Pecz István

A hamisítások, torzítások és hazugságok nélküli történelemoktatás és a történelmi események ilyen bemutatása az egyik legfontosabb dolog az állampolgársági tudatosságra neveléssel kapcsolatban. Könyv, előadás és bármi, ami felidézi, hogy valóban mi történt, az fontos  ezt Karsai László történész, roma holokauszt kutató nyilatkozta a Klubrádiónak a roma holokauszt emléknapja alkalmából.

2023. augusztus 01. A lényeg / részlet, interjú Karsai Lászlóval (23.08.01.)
06:24
00:00

Történelmi mítoszokra, hazugságokra alapozni egy diszkriminált kisebbségnek a mai történeti tudatát (azt állítani, hogy ugyanúgy üldözték a cigányokat 1945 előtt, mint a zsidókat, tehát ugyanolyan több tízezres volt a pusztítás) az ifjúság nevelését, szerintem hiba, tévedés és nagyon káros – fogalmazott Karsai László történész a Klubrádiónak nyilatkozva.

Hangsúlyozta: hamisítások, torzítások és hazugságok nélküli történelemoktatás és a történelmi események ilyen bemutatása az egyik legfontosabb dolog az állampolgársági tudatosságra neveléssel kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy annak idején 1941-42-ben, amikor még Adolf Hitler számára is úgy tűnt, hogy meg tudja hódítani, szét tudja verni a Szovjetuniót, akkor azt tervezgette, hogy az első, amit megszüntetne, az a történelem oktatása lenne. Mind a megszállt lengyel területeken, mind a megszállt szovjet területeken az oktatás és azon belül a történelem tanítás megszüntetése volt Hitler legfőbb célkitűzése.

 
Karsai László történész és Pecz István
 
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Közhelyig koptatott gondolat szerint aki nem emlékszik a múltra, az arra van ítélve, hogy újra átélje. Minden emléktábla, emlékpark, könyv, előadás és bármi, ami felidézi, hogy valóban mi történt, az fontos – ezt Karsai László történész, roma holokauszt-kutató nyilatkozta a Klubrádiónak az emléknaphoz kapcsolódóan. 

Karsai László 1983 és 1993 közötti időszakban kutatta a témát, kandidátusi disszertációjának címe: Út a cigány holokauszthoz. Karsai arra jutott, hogy a 200 ezer fős roma közösségből 10 ezer ember volt üldözött, közülük ezret öltek meg.