„Támogassa
Megbeszéljük...

Hídvégi Balogh Attila: Szereptévesztésben vannak a Roma Önkormányzat képviselői

15/08/2022 20:20

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Csődbe mehet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), mivel a Belügyminisztérium még mindig nem utalta ki nekik az erre a negyedévre szánt támogatást. Hídvégi Balogh Attila, a RomNet újságírója szerint politikai bosszú folyik az ORÖ ellen, aminek képviselői politikai ugródeszkának használják a testületet, és nem a cigányok valódi érdekeit képviselik. Minderről a Megbeszéljük című műsorban beszélt.

2022. augusztus 15. Megbeszéljük - 2022. 08.15. Hídvégi Balogh Attila
11:37
00:00

A 13 magyarországi kisebbség közül csak a romáknak nincs parlamenti szószólójuk, annak ellenére, hogy 2021 végén ők állítottak először nemzetiségi listát a 2022-es országgyűlési választásra. Akkor az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kezdeményezést, és tejesen új lista állítására kötelezte az ORÖ-t. Hídvégi szerint a kormányzópártnak sikerült ismét (ahogy az elmúlt két ciklusban is) megakadályoznia, hogy Farkas Félixet jelöljék a képviselői pozícióra.

Bár augusztus 2-án az ORÖ megtartotta a Roma Holokauszt Emléknapját, de a korábbi meghívóban szereplő, több zenekart felvonultató nagyszabású emlékműsor elmaradt. Agócs János, az ORÖ elnöke közlése szerint a Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, pedig ennek elvileg július 15-ig meg kellett volna történnie. Ebből az összegből szántak 3,6 millió forintot az emlékműsor költségeinek fedezésére - írta a Népszava.

Hídvégi Balogh Attila szerint szégyen, hogy az ORÖ pénzkérdéssé teszi a megemlékezést. A testület képviselői eleve kapnak fizetést, abból meg tudták volna oldani, hogy legalább a szándéka látszódjon a vészkorszak roma áldozataira való megemlékezésnek – mondta. Hídvégi a RomNet saját emléknapját állította szembe az ORÖ eseményével.

Hídvégi Balogh Attila szerint onnan erednek a problémák, hogy az ORÖ jelenlegi elnöke, Agócs János a 2021-es kampányidőszakban végigjárta az összes pártot, és felajánlotta a magyarországi cigányságot és önmagát is a parlamenti helyért.

Hídvégi azt is mondta, hogy az ORÖ képviselői mind szereptévesztésben vannak. A testületben ülő képviselők azt gondolják, hogy ők olyan szinten képviselik a cigányokat, mint a törvényhozás vagy a minisztériumi szint – mondta. Hozzátette, hogy az ORÖ testülete önérdekeik kiszolgálására használják az önkormányzatot, ahelyett, hogy az Alkotmányban rögzített kulturális autonómia megteremtésére és a hagyományok ápolására törekednének.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Hídvégi Balogh Attilával
2022. augusztus 15, hétfő 17:15
Riporter: Rózsa Péter