„Klubrádió
A lényeg

A roma önkormányzat vezetői az ellenzék támogatására buzdítják a romákat

25/03/2022 10:33

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt évtizedhez képest fordulat állt be a romaszervezeteknél, például nem engedték, hogy fideszes jelölt menjen be a nemzetiségi lista élén a parlamentbe. Az akkori konfliktusok idején szólta el magát a kormány romaügyi felelőse, hogy csak akkor számíthatnak pénzre a romák, ha a Fideszt támogatják. Ezt azonban nem vették be, és a felzárkózást az ellenzék győzelmével látják megvalósíthatónak.

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke reméli, hogy ellenzéki győzelem esetén ez megtörténik. Az előző választásokon a romák 90 százaléka a Fideszt támogatta. Az ellenzék közös listáján most három roma jelölt is szerepel: Berki Sándor, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc, ők is aláírták azt a felhívást, amiben arra kérik a romákat, hogy az ellenzéket támogassák, és ehhez a felhíváshoz Agócs és két helyettese is csatlakozott a Népszava szerint. 

„2022. április 3-a legyen Magyarországnak, így a magyarországi cigányságnak is a választás szabadsága és a szabadsága választása!”. A felhívás szerint az elmúlt tizenkét év kormányzása bebizonyította, hogy a társadalom alsó harmadában élők csak rabszolgasorsra és megaláztatásokra, nyomorra vannak ítélve. A választás azonban lehetővé teszi, hogy a „nemzeti együtt lopás rendszerét” felváltsa a „nemzeti felemelkedés rendszere”.

Ezt teszi lehetővé az ellenzéki győzelem. A romák majd részt tudnak venni a szakmai, felzárkóztatást segítő roma programok előkészítésében, megalkotásában, végrehajtásában és ellenőrzésében: írnak a romaügyi államtitkárság felállításáról, családi kedvezmények bővítéséről, roma vallási gyülekezetek és kisegyházak támogatásáról, az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztéséről is.

„Tisztelettel kérjük roma és nem roma honfitársainkat egyaránt, hogy az ellenzéki lista támogatásával vessünk véget az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányzásának!”