„Köszönjük,
Esti gyors

Tüttő Kata: A nagy EU-s szemétpénzre fáj a kormány foga

5/12/2020 07:41

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány koncesszió keretében egyetlen cégnek akarja átadni a hazai hulladékipar szinte egészét. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint azért, mert az Európai Unió a következő költségvetési ciklusban sok milliárd eurót fordít a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, és ezt a pénzt akarhatja egy baráti cégen átfolyatni a NER.

2020. december 04. Esti gyors / részlet, Tüttő Kata (20.12.04.)
04:19
00:00

A kormány koncesszió keretében egyetlen cégnek akarja átadni a hazai hulladékipar szinte egészét egy nemrég napvilágot látott terv szerint, amelyről nem volt társadalmi egyeztetés. A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége szerint ez az állam foglyul ejtésének tankönyvi példája. A kormányjavaslat szerint első körben államosítanák a lakosság és a cégek által elkülönítve gyűjtött, valamint a termékdíjas, illetve a gyártói felelősség alá tartozó hulladékok gyűjtését, szállítását, előkezelését, közvetítését, kereskedelmét és kezelési átadását is. Ezeket aztán az állam „átadná” a pályázaton kiválasztott magáncégnek – foglalja össze a Népszava. A szövetség szerint ezzel a tervvel 30-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe.

A jelenlegi helyzet sem jó Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint. Az Esti gyorsban azt mondta: az önkormányzatok nagyon jól meg tudnák oldani ezt a feladatot, ha helyben maradnának a források. A budapestiek által befizetett szemétdíjnál arányaiban öt forintból egyet elvisz az állami kukaholding, ez évente nagyjából ötmilliárd forint mínuszt jelent. „Dehogy vagyunk a pénzünknél” – fogalmazott, hozzátéve: öntik a pénzt egy feneketlen kútba a központosítás miatt. Az állam befagyasztotta az árakat a 2012 körüli szinten, pedig azóta minden költség nőtt. Ez Budapesten még arra nagyjából elég, hogy a kukásautók elvigyék a szemetet, de arra már nem, hogy például új autókat vegyenek vagy a szelektív hulladékgyűjtést fejlesszék – közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy miért akarhatja a kormány egy nagy cégre bízni ezt a területet, azt mondta: a következő hétéves költségvetési ciklusban az Európai Unió nagyon sok milliárd eurót ad arra, hogy az országok zöldebbé tegyék a hulladékgazdálkodást. Tüttő Kata szerint a NER olyan baráti céget szeretne létrehozni, amelyen keresztül tudja folyatni ezt a támogatási pénzt.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. december 04., péntek 18:40
Műsorvezető: Selmeci János