„Klubrádió

Börtön járhat a hulladékgyűjtésért

1/12/2020 10:13

| Szerző: Klubrádió

A hulladékgyűjtésre is rátette a kezét a kormány, a Semjén Zsolt által benyújtott javaslat értelmében a huladékgazdálkodás egy, az állam által kijelölt koncesszorra bírná a kivitelezést. A tervezetből azonban nem derül ki, milyen lehetőségei vannak az államnak, ha koncesszor nem teljesíti elvárt színvonalon a feladatát. Az állam büntetné, ha valaki hulladékként feltüntetett anyagot termékként vagy melléktermékként használna fel.

Múlt hét kedden éjfél előtt két perccel Semjén Zsolt beadott egy törvényjavaslatot, ami államosítaná a teljes hulladékgazdálkodást Magyarországon – írja a Szabad Európa. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladékgazdálkodás átalakítását tervező törvényjavaslatban az államosításon túl is több furcsaság szerepel.

A hulladék és a szemét közötti különbség, hogy előbbit nyereségesen lehet újrafeldolgozni, hasznosítani. A törvényjavaslat szerint a hulladék nemzeti vagyonná válna, és azt a tulajdonosától ellenszolgáltatás nélkül elvennék. Lényegében minden engedély nélküli hulladékkezelési tevékenységet büntetnék, tíz tonna felett például nyolc év börtönbüntetés is járhat ezért. Így például az iskolák papírgyűjtési programjait törölni kellene.

 

Azonban az állam által kijelölt koncesszor lényegében szabad kezet kap, nem kell közbeszerzést kiírnia az alvállalkozóknak. Az állam nem tud felmondani neki, és az sem derül ki a javaslatból, milyen lehetőségei vannak az államnak, ha koncesszor nem teljesíti elvárt színvonalon a feladatát.

Miközben a koncesszor garantáltan soha nem lehet veszteséges, az állam a koncesszor minden költségét, még a tőkeköltségét is megtéríti – írja a portál.

A tervezet értelmében az állam büntetné, ha valaki hulladékként feltüntetett anyagot termékként vagy melléktermékként használna fel. Nem világos ugyanakkor, hogy miért kéne mondjuk büntetni azt, ha valaki például újra felhasználná a meglévő kartondobozait.

Hogy mely cégeknek van kapacitáshoz, még nem ismert.