„Klubrádió
Reggeli gyors

"Trump ügyei olyanok, mint M. Lőrincéi": mindenki tudja, hogyan lett a vagyon, de nincs bizonyítva

22/03/2023 14:52

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Nem valószínű, hogy letartóztatnák Donald Trumpot, aki a vád szerint lefizetett egy pornószínésznőt, hogy hallgasson kettőjük kapcsolatáról: az ügyben zajló bírósági eljárás ezért nem jogi, inkább politikai értelemben árthat a volt elnöknek. Ez azonban nem befolyásolja az elnökjelöltségét, és 2024-ben valószínűleg Trump lesz a jelenlegi elnök kihívója – mondta Kaló Máté, külpolitikai elemző a Reggeli gyorsban.

2023. március 22. Reggeli gyors - részlet Kaló Máté 2023.03.22.
08:23
00:00
Donald Trump a hétvégén arról írt, hogy tudomása szerint kedden le fogják tartóztathatni, és arra kérte híveit, vonuljanak az utcára. Elmúlt a kedd, Trumpot nem tartóztatták le: Kaló Máté, külpolitikai elemző, Amerika-szakértő a szerdai Reggeli gyorsban pedig arról beszélt, hogy túlzóak voltak azok a híresztelések, hogy a volt elnököt bilincsben vinnék el.

A volt elnök ellen számos különböző jogi eljárás folyik, a mostani egy büntetőjogi ügy: Trumpnak 2006 környékén viszonya lett egy Stormy Daniels művésznevű pornószínésznővel, majd a 2016-os elnöki választási kampányban a kampánystábjával úgy döntöttek, hogy az ügy ne tudódjon ki, ezért a nő hallgatásáért cserébe pénzt adtak neki. A feladatot Trump akkori ügyvédje, Michael Cohen kapta, aki egy fedőcégen keresztül fizetett Danielsnek és egy másik, modellként dolgozó nőnek is. A volt elnök azután a saját cégeinél különböző jogi költségeket számolt el, így fizette vissza Cohennek a pénzt – ismertette az ügyet Kaló.

Az ilyen "megállapodások" nem ritkák, de az elintézés módja sérti New York állam törvényeit – mondta az elemző. Ez tehát nem szövetségi szintű ügy, csak a manhattani kerületi ügyész vizsgálódik a kérdésben. Ha Trumpot beidézi a bíróság, meg kell jelennie New Yorkban, de a Floridában élő volt elnök akár azt is kérheti, hogy hadd jelentkezzen be videón. Ahogy a The Independent beszámolt, a döntés végülis szerdán születhet meg, letartóztatás azonban nem várható.

"Nem ez a legnagyobb feltételezett törvénysértés, amivel a volt elnököt megfoghatják, de nagyon kellemetlen neki." Egyelőre ugye gyanú és vád van, de kicsit "olyanok ezek az ügyek, mint M. Lőrinc– gázszerelőéi: nincsenek bizonyítékok arról, hogy hogyan állt elő a vagyona, mégis mindannyian tudjuk. Ez a helyzet a Trump körüli ügyekben is" – mondta Kaló.

 
balra Donald Trump, jobbra Joe Biden
 
Forrás: Flickr.com
 

Bíróságon kívül Trump könnyen tagadhatta a vádakat, illetve magát a viszonyt is, de eskü alatt más a helyzet. Jogi értelemben nem árthat neki sokat az ügy, inkább politikailag lehet kellemetlen, hiszen elméletben egy keresztény, konzervatív államférfiról van szó – legalábbis a szavazóbázisában sokaknak fontosak ezek az értékek. De az ügy már 2018 óta ismert a nyilvánosságban, így valószínűleg a szavazók már elfogadták – véli az elemző.

"Meglepő lenne, ha ebből az ügyből republikánuspárti eszkaláció lenne", jó eséllyel nem befolyásolja Trump jelöltségét sem. Valószínű, hogy a 2024-es választásokon Trump és a jelenlegi elnök, Joe Biden áll majd egymással szemben. "Két, nagyon sebzett jelöltről van szó", ha ez a helyzet áll elő, elég sok xanax fogy majd a kampányban a politikusok és stábjaik, az elemzők és a választók részéről is – véli Kaló. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kaló Mátéval
2023. március 22., szerda 7:12
Riporter: Para-Kovács Imre