„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump gyengül, Biden sikereihez a republikánusok asszisztálnak

5/01/2023 13:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Amíg az Egyesült Államok képviselőházában a többségben republikánusok egymással "bohóckodnak", és képtelenek egymás között megválasztani a vezetőjüket, addig Joe Biden amerikai elnök elkezdte a 2024-es elnökválasztásra felépíteni magát mint az ember, aki a két nagy párt között hidat építhet, és valóban, Ohio és Kentucky demokrata és konzervatív vezetőivel együtt átadott egy hidat, ami egy hatalmas infrastrukturális fejlesztés egyik eleme. Mire számíthat Donald Trump, és ő lesz-e Biden kihívója jövőre?

2023. január 05. Reggeli gyors - részlet 2023.01.05. Kaló Máté
12:28
00:00

Továbbra sem tudta az amerikai kongresszus megkezdeni a munkáját, mert a Republikánus párt két részre szakadt, és hiába próbálták pár órája már hatodjára megválasztani vezetőjüket, Kevin McCarthy-t házelnöknek, a két fél nem tudott megállapodni, így a kellő szavazat sem jött össze. Kaló Máté külpolitikai szakértő a Reggeli gyorsban elmondta, hogy ez a belső megosztottság régóta jelen van a republikánusoknál: a mérsékeltek jelentős többséget alkotnak, de van egy van egy 10-15 százaléknyi szélsőségesebb csoport.

Házelnökválasztás az amerikai kongresszusban
 
Házelnökválasztás az amerikai kongresszusban
 
Washington, 2023. január 4. Képviselők a szavazatokat számlálják a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium üléstermében, miután Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő, a republikánus képviselőcsoport házelnökjelöltje az ötödik szavazáson sem kapott többséget a választás második napján. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Fotó: Jim Lo Scalzo
 

 

Ez a megosztottság már a korábbi republikánus házelnököket is sújtotta, és emiatt bizonyos törvényjavaslatokat a többségük ellenére is csak "kölcsönvett" demokrata szavazatokkal tudták átvinni bizonyos megállapodások fejében. "De odáig még nem jutottak el, hogy a képviselőház el sem tudta kezdeni a munkát, mert a renegát képviselők még arra sem hajlandóak, hogy megválasszák házelnöknek a saját frakcióvezetőjüket. Ez történelmi lépés, 100 éve nem volt erre példa" - mondta Kaló Máté.

Emiatt nem is képviselők, hanem megválasztott képviselőnek nevezik őket, mert még az esküjüket sem tudták letenni. A probléma az, hogy a 2024-es választásra készülő párt, ami megnyerte a képviselőházi választásokat, nem tudja ezt a többséget használni. Ők majd arra fognak kérni a mandátumot, hogy kormányozhassanak. De mire föl? - kérdezte Kaló, aki szerint ez a republikánusoknak nagyon kínos.

A külpolitikai szakértő szerint előbb-utóbb azonban meg fognak valakit választani, hiszen a politikusok "önérdekkövetők", és mihamarabb szeretnének jól fizető bizottsági helyeket és hatalmi pozíciókat szerezni, ezért Kaló szerint a háttérben gőzerővel mennek a tárgyalások. A 20 "szabadságfrakciós" republikánus képviselő cserébe a szavazatért, pozíciókért és kiváltságokért lobbiznak, de még kitartanak. Ha Kevin McCarthy végül bedobja a törülközőt, és helyette más futna be, olyan kerülhet a házelnöki székbe, aki nem készült fel erre, ez pedig "gyöngítené a republikánusok pozícióit", és olyan tekintélyveszteséget okozna, ami megnehezíti, hogy 2024-ben az amerikai elnökválasztáson kormányzóképes arcukat mutathassák.

Arról is beszélt a szakértő, hogy már Donald Trump is felhívta az egyébként "hardcore trumpista képviselőket, hogy szavazzanak le Kevin McCarthy-ra, de még így sem teszik", meg amiből Kaló szerint az következik, hogy Trump pozíciói is gyengülnek, és az érdekérvényesítőképessége az őt támogatók körben is kérdéses.

McCarthy-val a "trumpistáknak" az a bajuk, hogy a demokrata vezetésű kongresszus idején "túl sokszor adta be a derekát a demokrata adminisztrációnak", és így olyan törvényeket fogadtak el, amik nagy szövetségi programokhoz vezetnek: ilyen az inflációcsökkentő fejlesztési terv, és az ország fejlesztéséhez képest lepusztult közlekedés fejlesztése. Ezek pedig kezdenek megtérülni - a demokratáknak. Erre mondta Kaló, hogy amíg a republikánus többség a kongresszusban "bohóckodott", addig Joe Biden elnök Kentucky és Ohio republikánus és demokrata vezetőivel együtt hidat avatott a két állam között az Ohio folyón. Biden most azt a képet építi fel magáról, hogy kétpárti támogatással kormányzás működőképes alternatíva, amivel szemben a működésképtelen pártos megosztottság áll.

Kaló Máté szerint jelen pillanatban úgy ll a helyzet, hogy 2024-ben Bidennek áll a zászló, és ő pedig komolyan gondolja az újraindulását, amihez most a republikánusok asszisztálnak. Szerinte, ha Ron DeSantis megerősödik, vérmesebb reményekkel állhatnak vele szemben a republikánusok.