„Klubrádió
A lényeg

A történelem legnagyobb klímaválság elleni csomagját fogadta el az USA

17/08/2022 06:57

Joe Biden amerikai elnök kedden aláírt egy összességében 739 milliárd dolláros költségvetési csomagot. Ebben szerepel egy 439 milliárd dolláros törvényjavaslat, ami az Egyesült Államok történetének legnagyobb klímavédelmi csomagja. A cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. A csomag klímavédelmi intézkedéseket tartalmaz és az egészségügyi ellátórendszer szélesítését magában hordozza.

Az infláció elleni küzdelem jegyében a törvénycsomagban szerepel az amerikai gazdaság fellendítését, az állami bevételek növelését és az infláció csökkentését célzó szabályrendszer, amivel Biden szerint "az amerikai emberek győztek, a különérdekek veszítettek".

A demokraták szerint az új ellenőrzések nem érintik majd az évi 400 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat, a republikánusok szerint ugyanakkor az adóintézkedések indirekt módon az alacsony és közepes jövedelmű családokat is sújtják majd.

A törvénycsomag bevezeti a 15 százalékos minimális társasági adót a nagyvállalkozásokra, amelyek éves profitja meghaladja az 1 milliárd dollárt, ugyanakkor megengedi a cégeknek, hogy a beruházásaik értékét gyorsabban leírhassák, ami csökkenti az adóterhet.