„Klubrádió
Megbeszéljük...

Traski Viktor: Zelenszkij pozitívan fordult a kárpátaljai magyarok felé

8/08/2023 19:35

| Szerző: Klubrádió

"Abban bízok, hogy épp a kárpátaljai magyarság lesz a kulcs, amelyik ezeket a viharfelhőket el tudja oszlatni" – értékelte a Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, a 128-as ukrán hegyi rohamdandár önkéntes közlegénye azt a beregszászi találkozót, amin Zelenszkij ukrán elnök az ukrán-magyar kapcsolatokról beszélt. Traski a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a fronton két fajta ember létezik: akiben lehet bízni, és akiben nem.

2023. augusztus 08. Megbeszéljük-részlet (2023.08.08.) Traski Viktor
14:25
00:00

Zelenszkij pozitív ötletekkel állt elő a magyar kisebbség felé – mondta Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán‒Magyar Oktatási-Tudományos Intézete Fizika és Matematika Tanszékének docense, az MTA külső tagja, a 128-as ukrán hegyi rohamdandár önkéntes közlegénye. Abban is bízik, hogy épp a kárpátaljai magyarság lesz a kulcs, amelyik a az ukrán-magyar viszony feletti viharfelhőket el tudja oszlatni.

A front eseményeit nagyjából egy-két hónapra látják előre, de hosszabb távon nehéz megérezni, hogy mi fog következni – mondta Traski. Ugyanakkor ő azt szokta mondani a társainak, hogy reménykedik az ősz közeledtére, mivel ez az évszak és a tavasz mindig kulcsfontosságú szokott lenni a háborúban.

Az egész ország abban bízik, hogy mielőbb véget vessünk ennek az egésznek – fogalmazott a matematikus hozzátéve, hogy a katonák közül mindenki hazavágyik, de tudják, ha hazamennének a családjukhoz, akkor az ellenség pár napon belül már az ajtajuk előtt járna, úgyhogy ezért kitartanak a fronton.

- Van megkülönböztetés a hadseregben ukránok és más nemzetiségűek, magyarok, románok, lengyelek között, vagy ez mind eltűnik ott a fronton?
- Én nem láttam ilyen megkülönböztetést. A fronton két fajta ember van, az, akiben meg tudok bízni, és az, akiben nem, de ez nem függ a nemzetiségtől.
- És ez vonatkozik az ukrán hadseregben szintén harcoló orosz anyanyelvűekre is?
- Persze. Egymás mellett vagyunk. Az itteniek több, mint a fele orosz anyanyelvű. Sokan vannak olyanok, akik még anno Oroszországban is születtek. Úgyhogy ez teljesen normális.

– hangzott el a párbeszéd Traski Viktor és a műsorvezető, Bolgár György között.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/interjú Traski Viktorral
2023. augusztus 8., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György