„Támogassa
Esti gyors

Moszkvában úgy érezhetik, megérkezett a háború

2/08/2023 20:48

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Vasárnapra virradólag újabb dróntámadás érte Moszkvát, amiről aznap Putyin egy szót sem ejtett, amikor a flotta napján a matrózokat köszöntötte és arról beszélt, milyen erős Oroszország. A sokasodó dróntámadásoknak és a ténynek, hogy nem tudják kivédeni őket elsősorban pszichológiai jelentősége van. Az ellentmondásos háborús propaganda kezd összegabalyodni, nehezen fenntartható az elképzelés, hogy "Putyin majd rendet tesz" – mondta Nemes Gábor kollégánk az Esti gyorsban.

2023. augusztus 02. Esti gyors - részlet Nemes Gábor 2023.08.02.
07:03
00:00
Vasárnapra virradólag újabb dróntámadás érte Moszkvát, egy felhőkarcoló sérült meg, amelyet már korábban is célba vettek. A támadás éppen azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin elnök Szentpéterváron részt vett a nyáron szokásos nagyszabású haditengerészeti bemutatón – látható a Skynews összefoglalójában.

Ma már nehezen fenntartható az az elképzelés, hogy "Putyin majd rendet tesz", szemmel láthatóan elvesztette a fonalat. Aznap, amikor becsapódtak a drónok a matrózokat üdvözölte a flotta napján, arról beszélt, hogy milyen erős Oroszország és egy szóval sem kommentálta a történteket – mondta Nemes Gábor külpolitikai újságíró, a Klubrádió munkatársa az Esti gyorsban.

Ez már a sokadik dróntámadás volt a fővárosban az elmúlt hónapokban, ezeknek, illetve a ténynek, hogy nem tudják kivédeni őket Nemes szerint elsősorban pszichológiai jelentőségük van. Talán most kezdik azt érezni az emberek, hogy "a háború megérkezett Moszkvába" – véli kollégánk.

Oroszországban kettős propaganda folyik: egyrészt az a mondás, hogy "helyi háború", "különleges katonai művelet" zajlik, aminek az oroszok életéhez semmi köze, másrészt az, hogy a "nagy honvédő háború" folytatásáról van szó. A fővárosban eddig döntően az első üzenet jelent meg, és úgy tűnt az emberek is úgy álltak hozzá, hogy "valami történik ott délen, meg nyugaton, de ez nem rólunk szól" – magyarázta Nemes. A kettő viszont ellentmond egymásnak és kezd összegabalyodni. Zavar van az erőben. Korábban, amikor az emberek véleményét megkérdezték az utcán bármiről, akkor elmondták a véleményüket, most viszont jellemző, hogy azt válaszolják, "nem foglalkoznak politikával", "nem tudják mi zajlik" – mesélte Nemes, aki szerint nem arról van szó, hogy félnek, hanem tényleg nem tudják, hogy mit gondoljanak. 

Mindenről az derül ki, hogy nem úgy van, ahogy mondták. Miközben elvileg Moszkvát kiemelten védik a biztonsági erők, rendszeresen bejutnak drónok az érzékeny területre. Ráadásul az új mozgósítási törvény értelmében gyakorlatilag bárkit behívhatnak a frontra, akire rámutat a honvédelmi minisztérium – hívta fel a figyelmet Nemes.  

Kezdetben ukrán részről az volt az alapállás, hogy nem támadnak nem katonai objektumokat, de Oroszország olyan mértékben hajt végre terrorbombázásokat, hogy áttörtek a korábbi gátak. Tagadhatatlan, hogy moszkvai szemmel nézve új helyzet állt elő, amire valamilyen módon reagálnia kellene a vezetésnek – mondta kollégánk. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: A moszkvai Kreml 2023. július 17-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Esti gyors/interjú Nemes Gáborral
2023. augusztus 2., szerda, 18:50
Riporter: Szénási Sándor