„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Zelenszkij kárpátaljai látogatása elsősorban az ott élőknek szólt és nem a magyar kormánynak"

3/08/2023 20:18

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A kijevi politikai közvéleményben szinte semmilyen kép nem él Kárpátaljáról, fogalmuk sincs, hogy milyenek a helyi viszonyok, ezért is fontos és hiánypótló gesztus, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Kárpátalján az ott élő magyarok képviselőivel találkozott – mondta Íjgyártó István, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, korábbi kijevi nagykövet a Megbeszéljükben.

2023. augusztus 03. Megbeszéljük - részlet Íjgyártó István 2023.08.03.
21:59
00:00
Szerdán – biztonsági okokból váratlanul – Kárpátaljára látogatott Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Kárpátaljai Megyei Adminisztráció (OVA) vezetőségével tartott értekezleten megvitatta a biztonsági és szociális helyzettel kapcsolatos kérdéseket és találkozott a kárpátaljai magyar közösség képviselőivel – számolt be a Portfolio. A Telex helyszíni tudósítása szerint a Beregszászon és Ungváron is megforduló Zelenszkijt az utcán kitörő örömmel fogadták.

Az elnök Twitter-csatornáján (a platformot nemrég X-re nevezték át) arról írt, ez volt az első találkozója ebben a formában a kárpátaljai magyarokkal. 

"Mindannyian Ukrajna polgárai vagyunk, magyarok, ukránok és minden más nemzeti közösségünk. Mindannyian védjük hazánkat, mindannyian segítjük harcosainkat – mindannyiunk hőseit. Köszönöm a védelmezőinknek. Köszönöm a magyar közösségnek és az egész kárpátaljai régiónak, hogy tisztelettudóan és gondoskodóan viszonyultak a belső menekültekhez, hogy befogadták mindannyiunkat."

A látogatás fontos, hiánypótló gesztus volt, áttörést jelenthet a kárpátaljai magyarság és a kijevi vezetés kapcsolatában – mondta Íjgyártó István, a Magyar Külügyi Intézet főtanácsadója, vezető kutatója a Megbeszéljükben. Információim szerint soha nem fordult még elő, hogy ilyen nagy létszámban hívták volna meg a magyar tisztségviselőket, szervezeti vezetőket egy ilyen találkozóra – tette hozzá a Beregszászon született Íjgyártó, aki korábban moszkvai és – a közelmúltig – kijevi nagykövetként szolgált. Persze jó lett volna, ha ez sokkal korábban következik be, Zelenszkij elnök sok helyen járt a ciklusa elején, még a háború előtt, Kárpátalján azonban elmaradt az érdemi találkozó. 

A probléma az, hogy a kijevi politikai közvéleményben szinte semmilyen kép nem él Kárpátaljáról, fogalmuk sincs, hogy milyenek a helyi viszonyok, az ott élő magyaroknak nincs parlamenti képviselete – magyarázta a volt nagykövet. Íjgyártó benyomása, hogy Zelenszkij korábban is pozitívan vagy legalább semlegesen viszonyult a magyar kisebbséghez, de a környezetében olyan tanácsadók vannak, akik nem fogadnák kitörő örömmel az ukrán-magyar kapcsolatok javulását, számos hang vádolja időről-időre irredentizmussal a magyarokat.

Miközben fontos gesztus volt az elnök látogatása, a hvg.hu-n egy nappal később, csütörtökön jelent meg egy interjú Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadóval, amely jóval kevésbé barátságos hangvételű – hívta fel a figyelmet Íjgyártó. Podoljak arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem érti, mi történik a világgal és azt sem, hogy mi történik a háborúban, ezáltal csak rombolja a közös európai értékeket. Az elnöki tanácsadó szerint a magyar miniszterelnök nem tesz mást, mint szóról szóra megismétli az orosz propagandaszövegeket.

 
Íjgyártó István
 
Forrás: YouTube
 

Íjgyártó szerint, ha abból a szempontból akarjuk értékelni az elnöki látogatást, hogy lehet-e egy olyan pont, ahol a magyar kormány is nyitni tud az ukrán vezetés felé, akkor ezt a nyilatkozatot is érdemes mellé tenni. Elemezni kell a gesztusokat, a kárpátaljai látogatás elsősorban az ott élő magyaroknak és nem a magyarországi kormánynak szól – hangsúlyozta a Külügyi Intézet munkatársa.

2017-től, az oktatási törvény megváltoztatása után Magyarország volt az egyetlen a környező országok közül, amelyik rendre felhívta a figyelmet a minden kisebbséget érintő jogcsökkenésre, illetve a várható jogsértésekre. Ezért kő lett Ukrajna cipőjében – emlékeztetett Íjgyártó.

A volt nagykövet szerint az oda-vissza elhangzó keményebb politikai nyilatkozatok dacára a magyar fél egyéb csatornákon konstruktív próbált és próbál lenni. Egy szélcsendesebb időszakban az oktatási kérdésekkel kapcsolatban létrejött egy közös munkacsoport, elkészített egy jegyzőkönyvet, de az utolsó pillanatban ukrán oldalról elzárkóztak az aláírásától. Három éve hosszú lista született arról is, hogyan lehetne fejleszteni a kárpátaljai régiót, a határátkelőket, a közlekedési infrastruktúrát, megoldani az állandóan problémás Tisza menti szemétlerakás ügyét. "Mégsem tudtunk előre haladni" – mondta Íjgyártó.

Szerinte nem lehet csak a magyar vagy csak az ukrán felet hibáztatni ezért, leszögezte, hogy a két ország között nincsen semmilyen jelentős történelmi okokból fakadó ellentét, tehát jó esély van a kétoldalú kapcsolatok javítására, amelyek egyébként sincsenek annyira rossz állapotban, mint az a nyilatkozatokból látszik, és bizonyára előrelépést jelent, hogy Zelenszkij elsőkézből tájékozódott a kárpátaljai magyarság problémáiról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép forrása: Zelenszkij Twitter-csatornája.

Megbeszéljük/interjú Íjgyártó Istvánnal
2023. augusztus 03., csütörtök, 16:19
Riporter: Bolgár György