„Klubrádió
A lényeg

Jeszenszky:"Ha valakinek tényleg szívügye a kárpátaljai magyarok sorsa, annak jóban kell lenni Ukrajnával”.

21/02/2023 08:31

| Szerző: Klubrádió

Jeszenszky Géa szerint  Joe Biden a maga ukrajnai látogatásával bátorságot, határozottságot és erőt demonstrált. Az Az Antall-kormány külügyminisztere felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai elnök előtt már rengeteg európai politikus járt Kijevben Zelenszkij elnöknél.

Aki nem ment el, az fél, vagy a másik félnek drukkol

– mondta Jeszenszky a Népszavának, leginkább Orbán Viktorra utalva.

Az egykori külügyminiszter Orbán Viktor szombati évértékelő beszédéről szólva úgy fogalmazott: az  „egy ponton kísértetiesen emlékeztetett a '30-as évek katasztrofális külpolitikájára”, amikor a nyugati hatalmak azzal próbálták megbékéltetni Adolf Hitlert, hogy sorozatosan rábólintottak területszerzéseire.

Történelem - A versailles-i békerendszer az oktatásban
 
Jeszenszky Géza.MTI Fotó: Mohai Balázs
 

Jeszenszky Géza szerint „túl azon, hogy az orosz agresszió morálisan vállalhatatlan, a magyar politikának arra kellene törekednie, hogy felkészüljön minden eshetőségre”. Mivel Ukrajna a háború egy éve alatt nem roppant össze, és jó eséllyel akár győztesként is kikerülhet a háborúból, „ha valakinek valóban szívügye a kárpátaljai  magyarság sorsa, annak jelenleg egyetlen józan választása lehet: jóban kell lenni Ukrajnával”.