„Klubrádió
Hetes Stúdió

Vodkát, búzát, Wagnert – Szénási Sándor jegyzete

29/07/2023 15:13

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Előállhat az a helyzet, hogy a világ, de legalábbis Afrika megmentője maga Putyin lesz az ingyen gabonájával. Ki az az őrült, aki erre nemet mond?

2023. július 29. Hetes Stúdió-részlet (2023.07.29. Szénási Sándor jegyzete)
03:29
00:00
Putyin afrikai vezetőkkel tartott csúcstalálkozóján több tízezer tonna ingyen gabonát ajánlott fel a kontinensnek, mint mondta a globális élelmezésbiztonság érdekében, aminek a bizonytalanságát ő ismerheti a legjobban, hiszen épp azért löveti a még működő ukrán kikötőket, hogy lehetetlenné tegye az ottani áruk kijutását a Fekete-tengerre. Márpedig az ukrán búzaszállítmányok korábban a világpiac 10%-át fedték le, a kukorica 15%-ot, az árpa pedig 13%-ot. Ez most biztosan nem lesz így, Moszkva ugyanis nem lép vissza az ukrán exportot eddig lehetővé tevő, lejárt szerződésbe.

Valami igazsága van. Az orosz gabona- és műtrágyaexportot, illetve az ezzel foglalkozó cégeket nyugati szankciók sújtják. Ezzel együtt azonban a 2022-23-as kereskedelmi évben 45,5 millió tonnát exportáltak, ez a 2023-24-es évben el fogja érni a 47,5 milliót. A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés az elmúlt évben csak 33 millió tonna kivitelét engedélyezte Kijev számára, ezt is állandó huzavonákon, rövid lejáratú hozzájárulásokon keresztül. Most ennek is vége van. A legújabb moszkvai blabla szerint azért is, mert az ukrán hajók valódi – tehát nem hadijellegű – szállítmányait nem tudják ellenőrizni. Eddig ezzel sem volt baj, most azonban az oroszokat kételyek gyötrik, melyik gyanús gabonaszállító hajóra lesznek kénytelenek lőni, és melyikre nem.

Véletlenül mindegyikre lőnek majd, és kész lesz a baj. Ezt az ukránok sem akarhatják.

Így tehát előállhat az a helyzet, hogy a világ, de legalábbis Afrika megmentője maga Putyin lesz az ingyen gabonájával. Ki az az őrült, aki erre nemet mond? Mikor akarta Kijev pénz nélkül búzába fojtani Egyiptomot vagy Malit?

Mindehhez tegyük hozzá, hogy az oroszoknak egyáltalán nem olyan rossz a hírük Afrikában, mint hinnénk. A kontinens legtöbb országa ugyan elítélte Ukrajna lerohanását, de ettől még egyenlő távolságot akarnak tartani Moszkvától és a Nyugattól. De van, ahol kifejezetten Putyinnak áll a zászló. Maliban például a katonai junta a Wagner-zsoldosok segítségével tartja féken a dzsihadistákat, de a Putyint szolgáló wagneresek ott vannak Mozambikban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Szudánban és Kongóban is.

Ez egyhamar nem fog változni. De az ingyen gabona sem tesz csodát. A világ legnagyobb gabonaimportőre, Egyiptom a háború előtt a szükségletei 60%-át az oroszoktól, 24%-át az ukránoktól szerezte be. Évente 20 millió tonnára van szüksége. Putyin pár tízezer tonnát ígér ingyen, azt is többfelé szórja el. Ez még ahhoz is kevés, hogy a korrupt helyi elitek ellopják.

Magyarán: Afrikának továbbra is a világpiacon kell bevásárolnia. Ahol, ha sikerül az Unió terve alternatív útvonalak kialakítására, ott lesz az ukrán gabona is, pénzért persze, mint ahogy az orosz is. Ezt a moszkvai csúcs afrikai vendégei is tudják, akik nem boldogok az ukrán szállítások esetleges elmaradása miatt, hiszen ez a helyzet orosz monopol árakat jelenthet majd. Nincsenek is annyian az államfők és miniszterelnökök, mint az első, a 2019-es csúcson. A Wagner még oké, de Putyin már kopik.

Szénási Sándor jegyzete a 2023. július 29-i Hetes Stúdióban hangzott el.