„Klubrádió
Reggeli gyors

Tóka Gábor: A Fidesz és az ellenzék is megrottyant 2022-höz képest

13/03/2024 13:25

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Idén először tartják egy napon az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. A Fidesznek a nehéz gazdasági helyzet miatt szembe kell néznia azzal, hogy "minél inkább szorít a cípő" annál kevésbé működnek a felelősséget eltoló magyarázatok. Az ellenzéknek közben komoly koordinációs és kommunikációs kihívást kell megoldania. Mindebből előnyt szerezhet a Kutyapárt és a Mi Hazánk. A Reggeli gyorsban Tóka Gábor politológussal beszélgettünk. 

2024. március 13. Reggeli gyors - részlet Tóka Gábor 2024.03.13.
15:25
00:00
Tegnap Sulyok Tamás köztársasági elnök kitűzte a – most először egy napon tartott – önkormányzati és európai parlamenti választások időpontját, június 9-én járulhatunk majd az urnákhoz – közölte a Sándor-palota.

Amikor 2022 nyarán a kormánypártok és a Mi Hazánk képviselői megszavazták az egy napra kiírást lehetővé tevő törvényt, sokan rögtön azt emlegették, hogy a módosítás a sokszereplős ellenzéket hozza rosszabb helyzetbe, hiszen teljesen más logikát, eltérő szövetségi politikát igényelhet a kétféle választás. 

Hogy mi volt a szándék – miért érte meg a Fidesznek ez a változtatás kevésbé elemezhető Tóka Gábor politológus szerint, a kormány alapból hajlamos a titkolózásra, a politikai helyzet pedig mindig változik – ami előnyösnek tűnt két éve, az lehet, hogy most még inkább az, de az is lehet, hogy közben kedvezőtlenné válik. Inkább a várható következményekre érdemes koncentrálni – mondta a Vox Populi blog szerzője a Reggeli gyorsban.

Tóka Gábor
 
Tóka Gábor l Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 
 

Az egyik ilyen például, hogy a két választás összevonása szinte biztosan növeli a részvételt – ez egy pozitívum.

A választók szempontjából ugyanakkor az is számít, hogy a változtatás "illetlenül közel" történt a következő voksoláshoz, amelyen már érvényesítik is, mindezt úgy, hogy az azt javasoló kormányon kívül szinte senki nem támogatja. Ez azt a képet erősíti az emberekben, hogy "mindig belenyúlnak a szabályokba, mindig machinálnak valamit", el sem magyarázzák miért csinálják, tehát a választásra egyre inkább úgy tekintenek mint valamiféle huncutságra, ami nem azt a célt szolgálja, hogy világosan felmérjük az állampolgárok akaratát – magyarázta Tóka.

A kormánypártoknak abból a szempontból, hogy a gazdaságpolitikában "elég nagy katyvaszba keveredtek" aktuálisan előnyös, hogy már júniusban túleshetnek a választásokon. Ami inflációkezelésben és gazdaságélinkítésben történik az elég kaotikus, ez a saját táborban is rontja a hitelességüket – véli a politológus. Hátrány viszont, hogy már most is rossz a gazdasági helyzet és a jelenlegi közhangulat sem kedvez a Fidesznek. Ráadásul minél inkább szorít a cipő, annál kevésbé működnek a felelősséget eltoló magyarázatok  – tette hozzá Tóka, aki szerint mindezt nem láthatták előre.    

Az ellenzéknek valóban nehéz kommunikációs és koordinációs kihívást jelent, hogy a két választás egy napon lesz. Önmagában azt is bonyolult lenne elmagyarázni a szavazóknak, hogy az egyes településeken nagyon változatos koalíciók alakulnak – ezen belül is vannak polgármesterjelöltek, egyéni jelöltek, nagyobb helyeken listák, el kell mondani, hogy egyáltalán hol milyen név jelenti az ellenzéket és melyik pártok, milyen civilszervezetek állnak a név mögött. Nem beszélve a kampányolásról megszervezéséről és költségeiről. Gondoljunk bele, hogy minden településen külön szórólapokra van szükség a szűkös forrásokból – magyarázta a politológus. Erre terhelődik az EP-választás, amelyen pedig bolhák versenyét láthatjuk majd – mondta Tóka.

Ugyanakkor Tóka szerint az ellenzéknek nem érdemes a kampány alatt azon rugóznia, hogy milyen nehéz helyzetben van, inkább fel kéne mutatnia, hogy milyen alternatívát kínál. Egyre több embert egyre inkább feszít az ország helyzete: az infláció, az akkumulátorgyárak körüli kérdések, külpolitikai kudarcok közepette jön a mostani választás – mondta a politológus. 

2022-höz képest a Fidesz és az ellenzék is megrottyant – mondta Tóka, akivel arról is beszélgettünk, mi látszik a közvéleménykutatásokból, milyen hatása lehet a kegyelmi botrány hullámainak és mi a helyzet a Mi Hazánkkal és a Kutyapárttal. A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Címlapi kép: Mátyus Antal (b) mozgóurnába adja le szavazatát szentkirályi tanyáján az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Reggeli gyors/interjú Tóka Gáborral
2024. március 13., szerda 07:15
Riporter: Para-Kovács Imre