„Klubrádió
A lényeg

Republikon: Az ellenzékiek többsége azösszefogást pártolja az önkományzati választáson

5/01/2023 10:51

| Szerző: Klubrádió

A felmérés szerint az ellenzéki szavazók többsége a pártokra bízná az egyezkedést előválasztás helyett.

Az ellenzéki választók 60 százaléka szerint a pártoknak közösen kellene indulniuk a 2024-es önkormányzati választáson, és 62 százalék ezt tartaná jónak az európai parlamenti választáson is – derül ki a Republikon felméréséből.

Többségében a DK-sok és az LMP szimpatizánsai (a válaszadók 70 százaléka) támogatják az összefogást, az MKKP, és a Jobbik inkább elutasítják az összefogást.

Az ellenzékiek többsége, 53 százaléka szerint nem előválasztással kellene kiválasztani a jelölteket, hanem a pártoknak kellene megállapodniuk. Csak 42 százalék szeretne előválasztást (5 százalék nem tudja).

Az előválasztás az LMP-sek körében a legkevésbé, a jobbikosok körében pedig a leginkább népszerű, de utóbbiak közt is többségben vannak azok, akik elutasítják. Egyedül a Kutyapárt szavazói közt vannak többen, akik támogatják az előválasztást.

A felmérés 2000 ember személyes megkérdezésével készült 2022. szeptember 15. és 30. között. A mintában olyanok szerepeltek, akik áprilisban az ellenzéki összefogás vagy a Kutyapárt listájára szavaztak.