„Klubrádió
A lényeg

Egy napon lehet a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás

14/06/2022 18:31

| Szerző: Klubrádió

2024-ben egy napon tarthatják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat - közölte Kocsis Máté az Origóval. Ez azt jelentené, hogy az önkormányzati képviselők a mandátumuk lejárta előtt fél évvel mérettetnének meg.

"Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás" - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen. Ezt a törvényjavaslatot jövő héten nyújthatják be a parlamentnek. A javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, - mondta az Origo kérdésére - mert a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. Májusban arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Az önkormányzati választásokat hagyományosan ősszel szokták megtartani. A tavaszra előrehozott önkormányzati választás miatt az a szokatlan helyzet állhat majd elő, hogy a 2024 májusában megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők csak 2024 októberében léphetnek hivatalba. Továbbá az elődjeiknek abban a tudatban kéne dolgozniuk a május és október közötti időszakban, hogy már leváltották őket.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy napra tesznek választásokat: 2022-ben ugyanazon a napon, április 3-án volt a parlamenti választás és a kormány által kiírt népszavazás is.