„Klubrádió
Reggeli gyors

Több, mint főzeléknövény

10/07/2019 14:22

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Vigyorog majd, mint a tejbetök, de az is lehet, hogy csak éhes lesz, és úgy dönt: ezt megcsinálom.

2019. július 10. Merőkanál 19.07.10.
05:31
00:00

Napok óta azon töröm a fejem, hogy enni kéne egy jó kis tökfőzit. Vagy még inkább tejbetököt. Aludtejjel megcsinálva, kaprosan, bundáskenyérre. De az is lehet, hogy a végén valami más lesz abból a tökből.

Mert a tök, vagyis pontosabban a spárgatök, több egyszerű főzeléknövénynél. Mindjárt adok tippeket is, hogy mi mindenre jó, de előtte mesélek róla. Bár olyan, mintha mindig is termett volna itt, de a valóság az, hogy ez a növény is Amerikából, annak is a trópusi vidékeiről származik. A spanyol hajósok hozták magukkal, tőlük származnak azok a magok, amelyekből a főurak és a kolostorok kertjében termeszteni kezdték. Valószínűleg ők még csak azt tudták, hogy finom, azóta viszont azt is tudjuk róla, hogy sok C- és A-vitamin van benne; meg azt, hogy magas a víztartalma és alacsony a kalóriatartalma.

Természetesen a töknek nem csak a húsát, hanem magját is esszük: ropogtatjuk kenyérbe sütve, vagy salátán, vagy olajat sajtolnak belőle. Sőt, a tökmag a prosztata gyógyszerek legfontosabb alapanyaga. Ehető a virágja is, Olaszországban például rántani szokták. És, ahogy már mondtam, a magyar konyha fontos főzeléknövénye, de lehet belőle levest is főzni, tölthetjük, panírozhatjuk grillezhetjük. Jó barátja a kapor, de akár édes ételekbe is használhatjuk. Ha vesszük, figyeljünk rá, hogy zsenge legyen, zöldes fehér, kemény és rugalmas. Akár darabolva, akár gyalulva is lehet mélyhűteni.

 
Spárgatök
 
Forrás: Flickr.com
 

Kezdjük egy legendás étellel, amiről sokkal többen hallottak már, mint ahányan kóstolták, ez a tejbetök. A mondás szerint vigyorog, nyilván azért, mert nagyon finom, szerintem jobb, mint a hagyományos tökfőzelék. Kell hozzá: fél liter tej 1 kg gyalult tök, 1 csokor kapor, 2 dl zsíros tejföl, 2 evőkanál citromlé, 6 dkg vaj, 5dkg liszt, só, fűszerpaprika. A gyalult tököt lesózzuk és összekeverjük a citromlével, egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, ez kb. fél óra. Eközben felolvasztjuk, forrósítunk 5dkg vajat, beleszórjuk a lisztet, nagyon világos rántást csinálunk, beleszórjuk a kaprot, meghintjük fűszerpaprikával és szinte azonnal hozzáadjuk a kicsöpögtetett tököt, és tejet. Kis lángon, gyakran kevergetve puhára főzzük majd belekavarjuk a tejfölt. Állandóan keverve, óvatosan összeforraljuk, végül montírozzuk, vagyis megszórjuk a tetejét apró vajdarabkákkal. Úgy is lehet, hogy aludtejből csináljuk, akkor szerintem finomabb.

A tököt meg is tölthetjük, akár hagyományos módon, darálthúsból, rizsből, keménytojásból és fűszerekből készült töltelékkel, tejföllel leöntve, akár lecsóval. Ehhez fél kiló paradicsomból, 1 kg zöldpaprikából, kolbászból a szokott módon kezdjünk lecsót főzni. A tököket vágjuk ketté, a magos részt vájjuk ki, nagyon finoman dörzsöljük be sóval és tegyük egy nagyobb tepsibe. Amikor a lecsó félig kész, kavarjunk hozzá 6 db tojást, és tegyük a tökökbe, toljuk be a forró sütőbe és süssük készre.

De mondok egy másik egytálételt, amihez kell 1 kg gyalult tök, , 50 dkg zöldbab, 1 kisebb bőrös csirkemell darálva, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, ˝ dl olaj, 3 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, zöldfűszerek: rozmaring, szurokfű, só, bors.

A tököt tegyük egy nagyobb tűzálló tálba. A zöldbabot tisztítsuk meg és sós vízben főzzük puhára. Az apróra vágott hagymát futtassuk meg az az olajon és pároljuk puhára rajta a csontról lefejtett és bőrével együtt ledarált húst, és a szétzúzott fokhagymát. A húst a tökre terítjük, rátesszük a zöldbabot, sózzuk és fűszerezzük. A tejfölt keverjük össze a reszelt sajttal és a tojásokkal és simítsuk az ételre. A 160 fokos sütőben eleinte alufóliával lefedve, kb. 30 percig süssük, majd vegyük le róla fóliát és süssük pirosra.

40 dkg gyalult tök, 35 dkg finomliszt, 2 dl olaj, 30 dkg cukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, 30 dkg meggy.

Habosítsuk ki a tojások sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá az átszitált lisztet és a vele elegyített sütőport, a gyalult tököt, végül óvatosan keverük bele a habbá vert tojásfehérjét. A masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük, és szórjuk meg a kimagozott meggyel. 180 fokra felforrósított sütőben süssük készre,

A recepteket a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Merőkanál
2019.07.10. 06:35
Műsorvezető: Kovács M. Veronika