„Klubrádió
Reggeli gyors

Természettudományi Múzeum – Korai megnyugodni

13/02/2020 12:13

| Szerző: Klubrádió

Szakmai értesülések szerint szó sincs arról, hogy a múzeumot ne költöztetnék Debrecenbe. Legfeljebb nem most. Azonban nagy a titkolózás.

2020. február 13. Reggeli gyors - részlet 20.02.13. Podani János
08:16
00:00

A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében – írta le Fürjes Balázs államtitkár a Twitteren. Hozzátette, hogy ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva.

Podani János az MTA rendes tagja, az ELTE munkatársa szerint elég nehéz komolyan venni egy államtitkári twitteres bejelentést, amikor decemberben született kormányhatározat az intézmény kiköltöztetéséről. Semmi sem utal arra, hogy letettek volna a tervről, miszerint a múzeumot Debrecenben helyezik el. A legnagyobb katasztrófát, nevezetesen azt, hogy a gyűjtemény egy része tönkre menjen, talán sikerült megakadályozni.

A helyzet azonban kaotikus. A kormány kizárja a nyilvánosságot de még a szakembereket is, akik egyébként évek óta tiltakoznak a költöztetés ellen. A múzeum munkatársai nem nyilatkozhatnak a sajtónak, a külső szakembereket, akik egyébként ingyen dolgoztak, kizárták a munkából, a belépőjüket is elveszik. Nyilván azért, mert olyasmi történik, ami mindenkinek ellenére van. A belső szakemberek jó ideje már csak leltároznak, készülnek a csomagolásra, kutatási tevékenységet nem végezhetnek.

Podani János tehát egyáltalán nem optimista. Ha a jelenlegi épülettől 50 méterre lenne egy modern, új otthona a múzeumnak, a költözést akkor sem lehetne egy év alatt lebonyolítani. Legfeljebb annyi történhetett, hogy ezt belátták, akik senkivel sem konzultálva hoznak döntéseket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Manek Attila.

Reggeli gyors
2020.02.13. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes