„Támogassa
Reggeli gyors

"Teljes a káosz az iskoláknál elhelyezett konténerek körül"

20/09/2023 11:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Hogyan változik meg az iskola területe?" – az erősen leromlott állapotú gyömrői iskolánál elhelyezett konténerépületek kapcsán több kérést is megfogalmazott Gosztonyi Gábor. A  Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, hozzátette, "a gyerekek érdekét mindenek felett szem előtt tartva Lázár János leállított rengeteg beruházást, ennek áldozatául esett az intézmény".

2023. szeptember 20. Reggeli gyors - részlet 23.09.20. Gosztonyi Gábor
05:04
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az utóbbi években megnövekedett az osztályok száma miatt egy ideje már volt nem elegendő az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rendelkezésre álló huszonöt tanterme. Az iskola bővítésére nincs forrás. Az egyházközség a helyzet megoldása érdekében konténerek megvásárlásáról döntött. Hétfőn pedig két konténert vittek a Gyömrői Fekete István Általánosiskola elé, hogy „a gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak tanulni”.

Májusban arról számoltunk be, hogy az iskolában több helyen hullott a vakolat, beázott a tető, és penészesek a falak. Az épület több mint százéves, de érdemben már legalább húsz éve nem újították fel. A tornaterem tetejét hónapokkal korábban lefújta a szél, azóta fólia fedi.

"A gyerekek érdekét mindenek felett szem előtt tartva Lázár János leállított rengeteg beruházást, ennek áldozatául esett az intézmény" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Hozzátette, információi szerint a építési és közlekedési miniszter által leállított beruházások jelentős része az oktatást érinti.

A gyömrői iskolába szerinte nagyon sok tanuló jár, állapota pedig már olyan szinten leromlott, hogy teljesen új iskolaépületre lenne szükség, amelyre – Lázár döntését megelőzően – ígéretet kaptak. Megjegyezte, a májusban megjelent videó alapján kizártnak tartja, hogy az épületet ne kéne lezárni.

A konténerekkel kapcsolatban Gosztonyi elismerte, akár jó tantermekké is lehet alakítani azokat, de nem tiszta, hogyan helyezik el, ez a balesetvédelmi kérdéseken túl a hatályos tövények kapcsán is kérdéses. Nem lehet tudni, hogy az iskola területe kibővül-e a konténerépületekkel, illetve azt sem, hogyan közlekednek a diákok az épületek közt. "Teljes káosz alakulhat ki."

Hogy mennyire nem igyekeznek éredemi beruházásokat végrehajtani, azt jól szemlélteti, amit májusban Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform szóvivője mondott el a Klubrádiónak: a legtöbb iskola nem jutott túl azokon az épület biztonságos használatához szükséges felújításokon kívül – mint a hőszigetelés, mellékhelyiségek kialakítása, vagy az udvar rendbetétele – további, az oktatás működését közvetlenül meghatározó beruházásokhoz már nem maradt pénz. Ez pedig további problémákat szül Ercse szerint, hiszen "nem lehet megtanítani olyasmit, amikre nem teremtik meg a fizikai feltételeket". 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gosztonyi Gábor
2023.09.20., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre