„Köszönjük,
A lényeg

Tarthatatlan állapotban az egyik gyömrői iskola, a tankerület tehetetlen

23/05/2023 08:56

| Szerző: Klubrádió

Az épület több mint százéves, de érdemben már legalább húsz éve nem újították fel.

A Gyömrői Fekete István Általános Iskolában több helyen hullik a vakolat, beázik a tető, és penészesek a falak, ezért a szülők a Monori Tankerületi Központ előtt demonstráltak hétfőn – derül ki az RTL Híradóból. Az épület több mint százéves, de érdemben már legalább húsz éve nem újították fel. A tornaterem tetejét hónapokkal ezelőtt lefújta a szél, azóta fólia fedi.

2018-ban a szülők összefogtak, és megjavították az épületben, amit tudtak – mindezt saját költségükön. Nem sokkal később azt az ígéretet kapták, hogy új iskolát kapnak, amihez el is kezdődött egy konténeriskola építése, hogy a felújítás alatt a diákoknak legyen hova bejárniuk. De 2022-ben a kormány forráshiányra hivatkozva ezt a projektet is elkaszálta, ahogy 283 másik beruházást is.

A szülők féltik a gyerekeiket, ezért vonultak a tankerületi központhoz, annak vezetőjének pedig átadtak egy petíciót, amiben leírták problémáikat és követeléseiket. Siegl Alfrédné, a szülői munkaközösség elnöke azt mondta, hogy már hét helyre küldtek segélykérő levelet, például minisztereknek és képviselőknek, de választ még nem kaptak.

„Teljesen megértem önöket és teljesen egyetértek önökkel, a Fekete István Általános Iskolát fel kell újítani. Ez így nem maradhat tovább” – mondta Hrutkáné Molnár Mónika, a Monori Tankerületi Központ igazgatója. Azonban azt is kijelentette, hogy azon túl, hogy átvette a petíciót, máshogy nem tud segíteni, mert ez szerinte egy pénzügyi döntés, ami nem az ő kezében van.

Az eset nem elszigetelt, ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az esőzések hatására leszakladt a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban a plafon egy darabja.