„Köszönjük,
A lényeg

Tanárhiánytól tart a pedagógus szakszervezet

29/08/2023 13:35

| Szerző: Klubrádió

Újabb felmondásokra számítanak szeptember végéig a státusztörvény miatt.

Tanárhiányra számít a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az új tanévben. A nyár elején elfogadott státustörvény miatt sokan , eddig kétezren adták be a felmondásukat, de akik maradtak, azok szeptember végéig még hasonlóan dönthetnek – magyarázta a RTL-nek a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az egyik budapesti tanár pedig arról számolt be, hogy bizonytalan a helyzet, és a szakemberhiány kezelésére felmerült, hogy a  délutáni foglalkozásokat nem tanárok tartják majd. A Nemzeti Pedagógus Kar vezetője a megoldási lehetőségek között említette a csoportok összevonását, és a többletmunkát is. 

Közben a DK arra szólította fel a területért felelős minisztériumot, hogy tájékoztassák végre az iskolákat a státusztörvényről és oldják meg a tanárhiányt. A párt úgy látja, hogy a kialakult helyzetben sok helyen veszélybe került a biztonságos iskolakezdés. Megoldásként a tanárok jogállását szabályozó nemrég elfogadott törvény eltörlését és 50 százalékos béremelést ígér a Demokratikus Koalíció. 

A pedagógushiány nagyságát december elsejével lehet majd pontosan megmondani – nyilatkozta a Klubrádiónak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke.

2023. augusztus 29. A lényeg (2023.08.29.) Gosztonyi Gábor
00:53
00:00

 

Nahalka István oktatáskutató szerint eseti információik vannak arról, hogy alapítványi, esetleg egyházi iskolákban helyezkedtek el azok a pedagógusok, akik a közoktatást elhagyták, és olyan esetekről is, amikor a tanár a pálya elhagyása mellett döntött. Hozzátette, a jelenség miatt azok kerülnek nehezebb helyzetbe, akik szűkebb anyagi keretekből gazdálkodnak.