„Klubrádió
Reggeli gyors

Ercse: Minden értelmében elavult az iskolakép itthon

24/05/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A legtöbb iskola nem jutott túl azokon az épület biztonságos használatához szükséges felújításokon kívül – mint a hőszigetelés, mellékhelyiségek kialakítása, vagy az udvar rendbetétele – véli Ercse Krisztina. A Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint a további, az oktatás működését közvetlenül meghatározó beruházásokhoz egyszerűen nem maradt pénz. "Magyarországon minden értelmében elavult az iskolakép, óságos fogalmak uralkodnak azzal kapcsolatban, hogyan kell működnie, milyen tudást kell átadnia az iskoláknak" – foglalta össze a problémát.

2023. május 24. Reggeli gyors - részlet 23.05.24. Ercse Krisztina
10:59
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Gyömrői Fekete István Általános Iskolában több helyen hullik a vakolat, beázik a tető, és penészesek a falak. Az épület több mint százéves, de érdemben már legalább húsz éve nem újították fel. A tornaterem tetejét hónapokkal ezelőtt lefújta a szél, azóta fólia fedi.

Érdekes módon a kormány az iskola felújítását célzó beruházást halaszthatónak ítélte. A műsorvezető, Para-Kovács Imre ironizálva megjegyezte, nem is arról van szó, hogy összeomlana az épület, "csak" plafondarabok potyognak a diákokra.

"Magyarországon minden értelmében elavult az iskola fogalma" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Ercse Krisztina. A Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint az eset megmutatja, hogy nemcsak a tanárok bérezése, az oktatási módszertan, hanem az intézmények fizikai állapota is avítt.

Hozzátette, a legtöbb iskola nem jutott túl azokon az épület biztonságos használatához szükséges felújításokon kívül – mint a hőszigetelés, mellékhelyiségek kialakítása, vagy az udvar rendbetétele – további, az oktatás működését közvetlenül meghatározó beruházásokhoz már nem maradt pénz. Ez pedig további problémákat szül Ercse szerint, hiszen "nem lehet megtanítani olyasmit, amikre nem teremtik meg a fizikai feltételeket". 

"Nem csak az időben csúsztunk el, a kormány a humán gazdálkodásban is óságos és elavult nézeteket vall. Politikájuk nem korszerű, nem gondoskodó" – mondta, hozzátéve, hogy napjainkban általános és széles körben elfogadott nézet, humánerőforrás fejlesztése rendszerint megtérülő beruházás. A problémát abban látja, hogy a kormány olyan koncepció mentén rendezik az oktatás-, az egészség- és a szociális ellátórendszer ügyet, amely már hosszú ideje nem hasznos és nem adaptív, nem felel meg az aktuális körülmények kívánalmainak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ercse Krisztinával
2023.05.24., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre