„Támogassa
Hetes Stúdió

Tégla a falban – Hardy Mihály jegyzete

24/06/2023 15:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Nincs szükségünk sokoldalúan képzett, önálló ítélet- és gondolatalkotásra képes, a világ dolgaiban eligazodni tudó emberekre! Elég, ha magyarul beszélnek és azt sem nagyon. Az összetett mondatokat már nem kell megérteniük. Nem kellenek az akadékoskodó, örökké kétkedő, kényelmetlen kérdéseket feltevő polgárok, de nem ám!"

2023. június 24. Hetes Stúdió-részlet (2023.06.24. Hardy Mihály jegyzete)
03:15
00:00

Pink Floyd: "We don’t need no education, we don’t need no thought control…"

Még ma is beleborzongok, valahányszor meghallom a Pink Floyd örökzöld számának a refrénjét: „Nem kell nekünk oktatás, nem kell nekünk agymosás!” A fordítás hevenyészett és a sajátom, de soha nem gondoltam volna, hogy az 1979-ben született zene és a későbbi film új értelmet és új aktualitást kap, ráadásul éppen a saját hazámban. A 44 évvel ezelőtti Pink Floyd-dal igazi segélykiáltás volt az uniformizáló, elbutított fogyasztókat sorozatban gyártó, arctalan társadalom ellen. A lelkeket megnyomorító, diktatórikus oktatási rendszer ellen. Micsoda fintora a sorsnak, hogy a mai Magyarországra rémisztően pontosan ráillik ez a gúnya!

Igen, nincs szükségünk oktatásra! Nincs szükségünk sokoldalúan képzett, önálló ítélet- és gondolatalkotásra képes, a világ dolgaiban eligazodni tudó emberekre! Elég, ha magyarul beszélnek és azt sem nagyon. Az összetett mondatokat már nem kell megérteniük. Nem kellenek az akadékoskodó, örökké kétkedő, kényelmetlen kérdéseket feltevő polgárok, de nem ám! Agymosott, nyolc általánost végzett, legfeljebb még 3 év szakoktatáson átformált fél-zombikra van szükség, akik lenyomják három műszakban azt a bizonyos napi tizenhat tonnát – immár a kínai akkumulátorgyárban. És mennyi a bér? Vásárolhatsz uzsorakamatra, hogy ne dögöljön éhen a gyereked meg a családod! Hol élsz, mit gondolsz?

Azt hitted, tejjel-mézzel folyó Kánaán van, itt a Kárpát-medencében? Elhitted Tokaj szőlővesszein a nektárcseppeket? Neked semmi nem jut belőle, már rég ellopták és hazavitték! Elhitted az ért kalászt a Kunság mezein? Nem neked terem, ha addig ki nem szárad egészen!

Ébredj már fel ember, hol élsz?! Az egész ország lassan egyetlen kínai-dél-koreai Pólus center lesz. Úgy értem, egy 93 ezer négyzetkilométeres, nagyra nőtt, nemzeti gigaakkumulátor pozitív és a negatív pólusa között. Ráadásul még csak földelés sincs, ami levezesse a keletkezett feszültséget, ha szokás szerint egymásnak ugrasztanak bennünket.

Leporolhatjuk a régi marxista kifejezést: Orbánnak hála, nem a nemzeti, hanem a komprádor burzsoáziánk taszítja gyarmati sorba az országot. Idegen érdekek kiszolgálójaként. Csak éppen most orosz, kínai, dél-koreai és ki tudja még miféle urakat szolgálnak. Miközben ugyanúgy szivaroznak, yachtoznak, kokóznak és hemperegnek az örömlányokkal, mint példaképeik, a latin-amerikai drogbárók. 33 év után banánköztársaság lettünk – banán nélkül. A legvidámabb barakkból a régió lassan legszegényebb barakkjának a lakói. Pompás egyéni kilátásokkal:

Végülis, csak egy másik tégla vagy a falban…

(Pink Floyd: All in all, you’re just another brick in the wall)

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2023. június 24-i adásában hangzott el.