„Klubrádió
Reggeli gyors

Tálas Péter: Az oroszok kapkodnak

15/11/2022 12:52

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Valóban a háború végének a kezdete Herszon visszafoglalása? A G20-ak elítélték Oroszországot, ami Putyin elszigetelődését mutatja, mondta Tálas Péter katonai szakértő a Reggeli gyorsban. Putyin marad-e az elnök, ha elveszítik a háborút, és mi várható a télen?

2022. november 15. Reggeli gyors - részlet 2022.11.15. Tálas Péter
08:46
00:00

Herszon visszafoglalása hatalmas fordulat az orosz-ukrán-háborúban, amelyről az ukrán elnök kijelentette, a háború végének a kezdete. Tálas Péter, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutató Központjának az igazgatója a Reggeli gyorsban azt mondta, szerint is nagy fordulat, de nem gondolja, hogy a háború végét jelentené, még csak nem is a vég kezdetét, "mert Herszon mellett van még jónéhány olyan terület, amit Ukrajna vissza akar foglalni".

G20-csúcs Indonéziában
 
G20-csúcs Indonéziában
 
Nusa Dua, 2022. november 15. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én. MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo
Fotó: Bay Ismoyo
 

 

Oroszország gyakorlatilag minden frontszakaszon védekezik, ami Tálas szerint az ukránoknak lehetőséget ad, hogy további területeket próbáljanak meg visszafoglalni, de ez majd csak tavasszal indul újra, mert a telet a szakértő szerint mind a két fél a hadsereg megerősítésére fogja felhasználni.

Szóba került, hogy a világ legjelentősebb hatalmainak a csúcstalálkozóján, a G20- találkozóján a résztvevők egyhangúlag elítélték Oroszországot, köztük India és Kína is, ami Tálas szerint Oroszország elszigetelődését mutatja. És most már azok is rossznak tartják a háború elhúzódását, akik kezdetben tudomásul vették a háborút, mert a világgazdaságnak is árt.

Most Zelenszkijnek olyat kell mondania, ami a tárgyalások felé mutat, mondta Tálas az ukrán elnök G20-nak szóló nyilatkozatára utalva, mert korábban sok kritikát kapott, mert kijelentette, hogy nem hajlandó Putyinnal tárgyalni. Azért volt hajlandó ahhoz képest változtatni az álláspontján, "mert a nyugat támogatása erősen függ attól, hogy mikre hajlandó a tárgyalásokon, de nem kényszeríti rá senki". Felhívta a figyelmet arra is, hogy Joe Biden amerikai elnök legutóbb úgy nyilatkozott, hogy semmit Ukrajna nélkül, Ukrajnáról, és hogy tudomásul veszik, hogy Ukrajna fel akarja szabadítani a megszállt területeit, de nyitottságot kell mutatnia. Szerinte amúgy olyan feltételeket szabott, amiket az oroszok nem könnyen teljesítenének.

Korábban például Zelenszkij kijelentette, csak egy Putyin nélküli Oroszországgal hajlandó tárgyalásokra, de ma már a nyugatiak nem számítanak arra, hogy Putyin távozni fog akkor sem, ha vereséget szenved. Tálas szerint gyorsan át lehet állítani az orosz közvéleményt, és mindent el lehet adni nekik győzelemként.

Az orosz hadvezetésben nagyon sok rögtönzés zajlik, sok lépés nincs átgondolva, beleértve az elfoglalt területek annexióját, ."Kapkodás van, azt mutatja, az oroszok által nem számított dolgok következnek be" - mondta Tálas Péter.