„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Moszkva nukleáris fenyegetése a szavakkal vívott háború eszköze"

5/10/2022 19:58

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha Oroszország atomháborút provokálna ki, arra választ kapna az Egyesült Államoktól és az a teljes megsemmisülésig tartana  véli Szenes Zoltán, a Honvédség volt vezérkari főnöke.

2022. október 05. Megbeszéljük - részlet 22.10.05. Szenes Zoltán
15:32
00:00

Egyre többször merül fel a médiában, hogy politikusok, szakértők is szerint Oroszország nukleáris fegyverek bevetésétől sem riadna vissza. "Nagyon lazán" dobálóznak ezzel Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes szerint. A Honvédség volt vezérkari főnöke a Megbeszéljük szerdai adásában arról beszélt, hogy túlnyomó részt szenzációhajhász céllal emlegetik ezt a fenyegetést.

A szakember megjegyezte, a világ 1945 óta él együtt a nukleáris fegyverekkel, és a hideg háború idején is tartózkodtak attól, hogy nukleáris fegyvert vessenek be. Ez nem is véletlen, hiszen a világon nemcsak Oroszország bír nuklearis arzenállal, amely egyben egyfajta patthelyzetet eredményez. Idézte a Szovjetunió nemrég elhunyt utolsó elnöke, Mihail Gorbacsov gondolatát is: "egy nukleáris háborúnak nem lehet győztese". Ezt maga Putyin is elmondta egy atomsorompó-egyezménnyel kapcsolatos konferencián. És bár az esélyét Szenes sem zárja ki, nem tartja reálisnak, hogy hogy Moszkva mégis atomfegyvert vetne be. Olyan területeken, ahol jelenleg is tartanak harcok a saját haderejére, valamint a frissen Oroszország részévé nyilvánított területek orosz lakosságára nézve is veszélyt és fenyegetést jelentene.

A frontvonaltól távol eső, kritikus infrastrukturális központot nagy hatótávolságú nem nukleáris, de nagy pusztító erejű rakétával is eltalálná Oroszország. Az 2020-as orosz nukleáris elrettentési dokumentum egyértelműen kimondja, hogy Oroszország csak akkor vet be nukleáris fegyvert, ha az ország létezését fenyegetik. "Ha Herszont visszafoglalják az ukránok az nem elég indok".

Ha ilyen helyzetben atomfegyvert vet be szükségtelenül Oroszország, akkor arra választ kap az Egyesült Államoktól. Egy esetleges atomháború pedig a teljes megsemmisülésig tartana. Ezek alapján puszta rémisztgetésnek tartja az orosz ígérgetést. "Moszkva nukleáris fenyegetése inkább a szavakkal vívott háború eszköze" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szenes Zoltánnal
2022.10.05., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György