„Klubrádió
A lényeg

A pápa a háború azonnali befejezésére szólította fel Putyint

2/10/2022 16:51

Vasárnapi üzenetében Ferenc pápa arra kérte az orosz elnököt, hogy „állítsa meg az erőszak és a halál spirálját” Ukrajnában, és elítélte a nukleáris támadás ellenőrizhetetlen következményeinek abszurd kockázatát.

A Szent Péter téren tartott beszéd a szokásostól eltérően ezúttal nem vallási témájú volt, hanem Ukrajnára koncentráló elmélkedés.

Hiba és borzalom – így minősítette a hetedik hónapja tartó háborút a katolikus egyházfő, aki először említette nyilvánosan Putyin szerepét a háborúban. A pápa felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, hogy legyen nyitott a komoly békejavaslatokra.

„Valójában az emberiségnek ez a szörnyű, felfoghatatlan sebe ahelyett, hogy zsugorodna, még jobban vérzik, és azzal fenyeget, hogy tovább terjed" - mondta a pápa.

„Erősen elítélem az elmúlt napokban kialakult súlyos helyzetet, amely a nemzetközi jog elveivel ellentétes további cselekedetekkel jár" – tette hozzá, utalva a kelet-ukrajnai területek nagy részének illegális annektálására. Ez szerinte növeli a nukleáris eszkaláció kockázatát, olyannyira, hogy világszinten ellenőrizhetetlen és katasztrofális következményektől kell tartani.

Ferenc pápa elítélte az atomfenyegetést és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Ritkán fordul elő, hogy a pápa az erőszakos konfliktusok megszüntetésére irányuló gyakori felhívásaiban vezetőket emel ki. Ferenc ezzel jelezte, hogy rendkívül aggódik a helyzet romlása miatt.

A politikusokat arra kérte, hogy hagyjanak fel a fegyverkezéssel, és keressék meg a feltételeket a tárgyalások megkezdéséhez, amelyek nem erőszakkal kikényszerített, hanem elfogadott, igazságos és stabil megoldásokhoz vezethetnek. Isten nevére és a minden szívben lakozó emberségérzetre hivatkozva megújította az azonnali tűzszünetre vonatkozó számos kérését.

Ferenc pápa a háború alatt végig elítélte a fegyverekhez való folyamodást. Nemrég azonban hangsúlyozta Ukrajna jogát, hogy megvédje magát az agresszióval szemben.

(Az AP nyomán.)