„Klubrádió
A lényeg

Kivonulnak az oroszok a kulcsfontosságú Herszonból

9/11/2022 17:19

| Szerző: Klubrádió

Az orosz csapatok parancsot kaptak, hogy vonuljanak ki a dél-ukrajnai Herszon városából, amelyet kulcsfontosságúnak nevez cikkében a BBC.

Az Ukrajnában harcoló orosz csapatok főparancsnoka, Szergej Szurovikin tábornok közölte, hogy a város ellátásának fenntartása már nem lehetséges, ezért szükséges elhagyniuk Herszont. Mindez azt jelenti, hogy az orosz erők teljesen kivonulnak a régiónak arról a részéről, ami a folyó nyugati partján fekszik – ismertetik a cikkben.

Ilyen körülmények között a legésszerűbb megoldás a védelem megszervezése a Dnyeper mentén húzódó gátvonalnál – mondta Szurovikin.

A dél-ukrajnai Herszon az egyetlen olyan regionális központ, amelyet a februárban kezdődött háború óta az oroszok elfoglaltak. Vlagyimir Putyin orosz elnök október elején írta alá a Luhanszki és Donyecki "Népköztársaság", valamint a megszállt Zaporizzsja mellett Herszon megyét is Oroszországhoz csatoló törvényeket. Noha az orosz hadsereg akkor sem gyakorolt a területek egyike felett sem teljes ellenőrzést.

Szintén a régióra vonatkozó hír, hogy szerdán Kirill Sztremuszov, Herszon megye oroszok által kinevezett helyettes kormányzója autóbalesetben meghalt.

(Kiemelt képünk az orosz megszállás alól felszabadított Herszon megyei Arhanhelszke településen készült 2022. november 6-án. Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)