„Köszönjük,
A lényeg

Washington szerint 100 ezer katonát veszíthettek az oroszok

10/11/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

Átlépte a százezret azoknak az orosz katonáknak a száma, akik az Ukrajna ellen indított háborúban meghaltak vagy megsebesültek, és valószínűleg ukrán oldalon is hasonló mértékűek a veszteségek – mondta Mark Milley amerikai vezérkari főnök, akinek bejelentéséről az MTI számolt be.

„Jóval több mint 100 ezer orosz halott vagy sebesült katonáról van szó, és valószínűleg ukrán oldalon is hasonló a helyzet. Rengeteg emberi szenvedés ez” – hangsúlyozta az amerikai vezérkari főnök. Az adatokat nem lehet független forrásból megerősíteni, de amerikai vezető hivatalosan még soha nem becsülte ennyire magasra a háború katonai áldozatainak számát.

Az amerikai tábornok a New York-i Gazdasági Klub rendezvényén az első világháború példáján keresztül utalt arra, hogy amikor 100 évvel ezelőtt a felek nem voltak hajlandóak tárgyalni egymással, akkor milliók haltak meg. „Ha lehetőség adódik a tárgyalásra, ha elérhető a béke, akkor azt a lehetőséget meg kell ragadni” – fogalmazott Milley.

Oroszország szerdán jelentette be, hogy kivonul a háború elején elfoglalt Herszonból Dél-Ukrajnában, de ez Milley szerint nem egy-két nap alatt történik meg.

„Napokba vagy hetekbe telhet, mire mindenkit átcsoportosítanak a folyón” – fogalmazott a tábornok, aki szerint 20-30 ezer orosz katona lehet még a folyó északi partján. Herszon az azonos nevű ukrán megye székhelye, és az orosz védelem szempontjából a megyét kettéosztó Dnyeper folyó „rossz”, északi oldalán fekszik, ahol az ukrán erők könnyedén beszoríthatták volna az orosz katonákat.

Milley szerint a háború miatt földönfutóvá vált ukrajnaiak száma 15 és 30 millió között lehet az országban, amelynek a háború előtt 44 milliós lakossága volt. A civil halálos áldozatok számát pedig 40 ezerre becsülte.

Az amerikai értékelés szerint a rengeteg áldozat ellenére Oroszország nem volt képes elérni katonai céljait Ukrajnában.

(Kiemelt képünkön egy harcképtelenné tett orosz tank az ukrán erők által visszafoglalt Jampil városának közelében, fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)