„Klubrádió
Reggeli gyors

Tálas: A Wagner-csoport migránsokat is besoroz

15/02/2023 13:51

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A hírhedt orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport újabban már migránsok közül is "toboroz", vagy inkább kényszerít olyanokat, akiknek például lejárt a vízuma. Hiába vannak azonban az oroszok létszámfölényben, a képzetlen katonáknak kicsi a harcértékük - mondta Tálas Péter a Reggeli gyorsban.

2023. február 15. Reggeli gyors - részlet Tálas Péter 2023. 02. 15.
11:31
00:00
A brutalitásáról ismert Wagnert a nyugati országok nemzetközi bűnözőcsoportnak tekintik. Korábban börtönökből toboroztak zsoldosokat – szabadságot ígérve a résztvevőknek a szerződésük lejárta után, most pedig már a jellemzően a posztszovjet térségből Oroszországba érkező migránsok is a célkeresztjükbe kerültek.

A frontra érkező első közép-ázsiai bevándorlók még a börtönökből kerültek ki, manapság viszont azoknak a verbuválásáról is hallani, akik csak munkát szerettek volna vállalni Oroszországban, de lejárt a vízumok vagy a tartózkodási engedélyük. A Wagner-toborzók tehát kiszolgáltatott helyzetben találják meg ezeket az embereket, ezért nem is ajánlatokkal keresik meg őket, inkább kényszer ez – mondta Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója a Reggeli gyorsban.

De nemcsak a Wagnerre, hanem az egész orosz hadseregre jellemző, hogy a szegényebb területekről és nem az orosz nemzetiségűeket hívják be, akiket aztán szinte kiképzés nélkül küldenek a frontra: a legegyszerűbb feladatokra egy hónap, a nagyobb szakértelmet igénylő feladatokra ennél jóval tovább tartana kiképezni az embereket, a gyakorlatban viszont nem maradtak kiképzők Oroszországban, a fronton vannak, így a toborzott katonák is sokszor csak ott kapnak valamilyen kiképzést – mondta Tálas.

Egy éve az oroszok nagyjából 200 ezer emberrel indították meg a háborút, azóta 300 ezerre nőtt a katonaság létszáma: ezzel pedig mennyiségi fölényben vannak az ukránokkal szemben, de egyáltalán nem biztos, hogy ez elég lesz. A gyenge képzettség miatt az orosz katonáknak ugyanis kisebb a harcértéke. Ráadásul támadni is sokkal nehezebb, mint védekezni, ezért a támadó félnek mindig nagyobb erővel, nagyobb létszámmal és jobb minőségű fegyverekkel kell rendelkeznie, mint az ellenfélnek – mondta Tálas.

A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin arról beszélt, hogy a hadsereg mostani létszámával és állapotában majdnem egy évig is eltarthat, mire elérnek a Donbasz határáig.

Eközben Moszkva egyik külső kerületében helyi idő szerint kedden hajnali 2 körül tűz ütött ki egy kulcsfontosságú orosz hadipari komplexum közelében. A lángok 1500 négyzetméteren pusztítottak. A közeli komplexumban haditengerészeti és légi rakétafegyverek rádióvezérlő csatornáinak fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak - írja a HVG.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Bahmut, 2023. január 11. MTI/AP/Jevhen Maloletka

Reggeli gyors/interjú Tálas Péterrel
2023.02.15., szerda 7:12
Riporter: Para-Kovács Imre