„Klubrádió
Reggeli gyors

Tíz hónap alatt pár kilométert mentek előre az oroszok

19/01/2023 13:12

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Sokan valami rendkívüli bejelentést vártak Vlagyimir Putyintól a háború folytatásával kapcsolatban, de ő csak magyarázkodott, hogy miért is indult háború Ukrajna ellen. Ettől persze az orosz elnök még hozhat a harcokat befolyásoló döntést, de egyelőre csak formális vezércserét hajtott végre, hogy most már mást tudjon hibáztatni a kudarcokért. 

2023. január 19. Reggeli gyors - részlet 2023.01.19. Bendarzsevszkij Anton
12:29
00:00

Sokan nagy várakozással tekintettek Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentésére, mondta Bendarzsevszkij Anton az orosz térség szakértője a Reggeli gyorsban. A katonai veteránok előtt tartott beszédét jó előre beharangozták. Megindul egy második mobilizáció? Vagy újabb offenzíva indul? A beszéd azonban semmilyen újdonságot nem tartalmazott, mondta Bendarzsevszkij.

A leningrádi blokád áttörésének évfordulója
 
A leningrádi blokád áttörésének évfordulója
 
Kirovszk, 2023. január 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök lerója kegyeletét a Nyevszkij Pjatacsok hídfőnél vívott II. világháborús csata emlékművénél. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev
Fotó: Alekszej Danyicsev
 

 

Az orosz kormányzati kommunikáció egy ideje arra készíti fel a lakosságot, hogy elhúzódó háborúra készüljenek. A várakozást az is megalapozta, hogy az orosz haderő hetek óta tartalékokat képez a fronton, és az időjárás most egy új offenzívának kedvezne számukra, ehhez képest Putyin csak a szokásos legitimációs magyarázatot adta.

Putyin arról beszélt hogy nem cselekedhetett másképpen, amikor háborút - pontosabban különleges katonai műveletet - indított Ukrajna ellen. Persze az, hogy Putyin nem említette sem az új offenzívát, sem a második sorozást, még nem jelenti azt, hogy elhárult a veszély, hogy akár már holnap újabb mobilizáció vegye kezdetét, mondta a szakértő, aki Putyin mostani és a tavaly május 9-iki, az orosz Győzelem napján elmondott beszéde között párhuzamot vont. Akkor is sokan arra számítottak, hogy valamilyen újabb lépésről tesz majd bejelentést, de ahelyett akkor is csak elmagyarázta, miért tört ki a háború (különleges katonai művelet).

Bendarzsevszkij Anton biztos benne, hogy az orosz vezetés egy új támadást készít elő, hiszen eddig nem érte el a céljait. A szeptemberben mobilizált orosz erők már a fronton vannak, velük valamit kezdeni kell. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy azt a mobilizációt még le sem zárták, amelynek keretében 300 ezer katonát vontak be a harcokba.

A sorozás új hullámának azért lenne mégis értelme, mert kiderült, hogy a frissen behívottaknak több hónapra van szükségük ahhoz, hogy felkészüljenek a harcokra. És mivel Putyinék hosszú távra terveznek, most kell az újakat behívni, hogy ha a jelenlegi offenzíva majd kifullad, akkor nyáron újabb csapatokat lehessen Ukrajnába küldeni.

Szóba került az Ukrajna elleni támadás múlt héten leváltott főparancsnokának, Szergej Szurovikinnek a sorsa.Bendarzsevszkij szerint azonban az nem igazi leváltás volt, csak formalitás, hiszen Szurovikin a vezérkari főnök helyettese maradt, és továbbra is ő fogja az ukrán hadműveleteket irányítani, szerinte inkább csak egy lefokozásról van szó, és közben a vezérkari főnöké, Valerij Geraszimové lett a felelősség. Tehát számára ez az utolsó esély: ugyan megmaradt a pozíciója, de közben megkapta az offenzívát is, így ha nem válik be, akkor Putyin immár mindenért őt tudja majd hibáztatni, és úgy majd mind a két pozícióból leválthatják. "Inkább felelősség-átcsoportosítás történt, mint valódi változás".

Az oroszok prioritása jelenleg Bahmut iránya, ahol Donbászban az első védelmi vonalat próbálják áttörni. De aztán jön egy második és a harmadik védelmi vonal is, hívta fel a figyelmet a szakértő, aki szerint a harmadik védelmi vonal a legkeményebb: Kramatorszk városa, ami 400 ezres város.

Hogy érzékeljük a mostani előre nyomulás méreteit: az oroszok nyolc hónapja próbálják Bahmutot bevenni, és bár előbb-utóbb eleshet, de a város csupán 50 kilométerre van Donyecktől, ami 2014 óta orosz kontroll alatt volt, utána pedig a "senki földje következett, majd jöttek az ukrán védelmi állások". Magyarul az oroszok tíz hónap kemény harcai révén csak néhány kilométert tudtak haladni. Ez katonailag nem nevezhető egy nagy eredménynek az oroszok számára, mondta Bendarzsevszkij Anton.